Njonjo o Milanoviću: Njemu je ljepše s političkom tajnicom SDP-a u Omišlju

Foto: FAH

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković smatra da predsjednik Republike može imati svoje mišljenje, ali da je dužan držati se zakona.

"Ovdje će danas biti 700 ljudi iz svijeta poduzetništva, kulture, umjetnosti i akademske zajednice. Njemu je ljepše s političkom tajnicom SDP-a u Omišlju. Predsjednik može imati svoje mišljenje, ali kao predsjednik dužan je držati se zakona. Ovaj dan definiran je Zakonom o državnim praznicima", rekao je Jandroković danas uoči svečanog koncerta u zagrebačkom HNK-u povodom Dana državnosti komentirajući nedolazak predsjednika Zorana Milanovića.

"Ne treba danas oko toga voditi polemike i osporavati"

Jandroković je naglasio da je iznimno važno prisjetiti se 30. svibnja 1990., kad je konstituiran prvi demokratski višestranački hrvatski sabor.

"Nakon razdoblja totalitarizma, komunističke Jugoslavije, hrvatski narod poslao je dvije poruke - da želi samostalnu i slobodnu Hrvatsku, a ne Jugoslaviju i da ne želi tiraniju i totalitarizam, već da želi demokraciju, višestranačje, slobodu izričaja i slobodu medija. Zato je taj datum toliko važan", rekao je Jandroković pa dodao:

"HDZ-ova većina je izglasala i 25. lipnja i 8. listopada, takve su bile povijesne okolnosti. HDZ je tad kao stranka dobio povjerenje hrvatskog naroda da stvori državu i da se izbori za slobodu i demokraciju. Posebno je istaknuta uloga predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja. Ne treba danas oko toga voditi polemike i osporavati, to je Zakon o državnim praznicima i Hrvatski sabor izglasao je ovaj dan kao Dan državnosti."

Jandroković je rekao kako je ishodišna točka bio 30. svibnja 1990., a nakon toga uslijedio je niz događaja koji je doveo do hrvatske slobode i današnje pozicije koju Hrvatska ima u suvremenom svijetu.

"Nismo bili željeno dijete međunarodne zajednice"

"Morali smo se prvo izboriti da nas svijet prihvati kao činjenicu i bili smo žrtva velikosrpske agresije, pobijedili smo u ratu, izborili se za međunarodno priznanje, međunarodnu afirmaciju, ušli u NATO savez, EU, ove godine u Schengen i euro. Nismo bili željeno dijete međunarodne zajednice. Krvavo smo se morali izboriti za svoju slobodu. Tu smo pokazali kao narod veliku žilavost i spremnost da ostvarimo svoje ciljeve", zaključio je Jandroković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više