Njonjo o obuci Ukrajinaca: Epsko posrnuće oporbe, stali su na stranu Milanovića

Screenshot: HTV

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković je za HTV-ovu emisiju S Markovog trga komentirao raspravu u saboru o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Rasprava o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini trajala je dugo.

"Dugo sam u saboru, ovako intelektualnu, političku i etički nisku razinu s kojom se danas susrećemo oko rasprave o pomoći Ukrajini se ne sjećam.

Što se tiče rasprave, mislim da je posrnuće oporbe epsko. Ovako i intelektualno, politički i etički niska razina s kojom se susrećemo, moram priznati da se toga ne sjećam. Ruska Federacija izvršila je agresiju na Ukrajinu. Moramo odlučiti hoćemo li pomoći Ukrajini ili svojim djelovanjem biti na strani agresora", rekao je Jandroković za HTV.

"Oporba stala na Milanovićevu stranu"

Šef sabora je naveo da je oporba stala na stranu predsjednika Zorana Milanovića. Tvrdi da su zamaglili osnovni cilj rasprave, a to je pomoć Ukrajini.

"Oporba, nemoćna da sama artikulira svoj stav, slijedi predsjednika, ne želi to reći jer bi upali u kontradikciju, a s obzirom na to da su potpisali deklaraciju o podršci Ukrajini, skriva se iza argumentacije da je pravni i ustavni problem.

Niti jedan oporbeni zastupnik i zastupnica nisu u saboru. Dio zastupnika se boji Milanovića i mimo svojih uvjerenja staju na njegovu stranu. Nismo mi nikakvi predvodnici koji si crtaju metu na čelu, kao što navodi oporba, 17 zemalja je najavilo sudjelovanje u različitim formama", kazao je Jandroković.

"Politički je ovo vrlo zahtjevna situacija"

Plan je da se glasa 15. prosinca. "Oporbeni zastupnici i zastupnice imaju priliku pokazati koliko su odgovorni i spremni postupiti državnički. Politički je ovo vrlo zahtjevna situacija.

Primjerice, Most je pobjegao, nema ih uopće u sabornici. Za mene je to politički amaterizam i diletantizam. Sve je jasno, situaciju ne treba pokušati riješiti na Ustavnom sudu", rekao je Jandroković tijekom sudjelovanja u emisiji S Markovog trga.

Nada se da će oporba promijeniti mišljenje do glasanja

Izrazio je nadu će neki oporbeni zastupnici do tada promijeniti mišljenje, pogotovo što im je ministar obrane Mario Banožić danas dostavio preslike sličnih odluka. 

"Banožić je svim saborskim zastupnicima dostavio odluke koji se tiču sudjelovanja hrvatskih vojnika u misijama izvan RH. Procedura je uvijek ista, ministar obrane traži prethodnu suglasnost Predsjednika Republike, on ju je do sada davao", kaže Jandroković. Nadalje, zajedno s vladom, takav prijedlog šalje Hrvatskom saboru koji donosi odluku natpolovičnom većinom.

"U ovom slučaju, Predsjednik Republike to nije učinio i vlada šalje u sabor odluku koja se mora donijeti dvotrećinskom većinom", ističe Jandroković

Podsjetio je da je Milanović u samom startu rekao da neće podržati tu odluku te istaknuo da je kršenje Ustava "falš argument" koji Milanović koristi da bi prikrio prave razloge zbog kojih ne želi sudjelovati u ovoj proceduri. 

"Oporba se uhvatila za taj mamac, i tu mi je nevjerojatan amaterizam i diletantizam tih kolega", naglasio Jandroković.

Pročitajte više