Njonjo o obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj: Nismo mi jedini, prijavilo se 17 zemalja

Ilustracija: Shutterstock

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković Njonjo rekao je danas da se već 17 zemalja javilo za sudjelovanje u Misiji Europske unije za pomoć Ukrajini i obuci ukrajinskih vojnika (EUMAM) najavivši da će o tome u srijedu raspravljati zastupnici u saboru.

"Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost", rekao je Jandroković tijekom slobodnih govora odgovorivši Željku Sačiću (Klub Hrvatskih suverenista) i Miri Bulju (Klub Mosta), koji smatraju da sudjelovanje Hrvatske u toj misiji ugrožava našu sigurnost i predstavlja direktno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine.

"Očito ne misle svi da treba pomoći Ukrajini"

Jandroković je najavio da će se u saboru o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika raspravljati u srijedu. "Bit će vrlo zanimljivo jer vidimo da nije to samo pravno pitanje, nego i političko. Da očito ne misle svi da treba pomoći Ukrajini, ali ćete to svi moći artikulirati u srijedu kada ćemo imati raspravu", poručio je predsjednik sabora.

Prije toga Željko Sačić je, osvrćući se na govor predsjednika HDZ-ovog saborskog kluba Branka Bačića vezano uz sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u, rekao da je NATO odbio pokroviteljstvo nad tom misijom. Sačić smatra da je NATO time poručio: Ako obučavate, prihvatite rizik. "Hrvati, nećemo mi radi vas i vaše obuke aktivirati članak 5. NATO-a", naveo je Sačić tumačeći NATO-ovu odluku.

Navodeći kako Hrvatska i saborski zastupnici osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, daju joj pomoć i time deklariraju svoju solidarnost i sućut s tim narodom, Sačić je rekao da ne možemo ići do razine koja ugrožava našu budućnost. 

Bulj: Ovo je direktno uvlačenje RH u rat

I Miro Bulj (Most) založio se za humanitarnu ili bilo kakvu drugu pomoć Ukrajini, ali misli da je ovo direktno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije te "direktno Hrvatske". 

Bačić je u odgovoru Sačiću rekao kako je on (Sačić) prije nekoliko mjeseci odlučivao o vojnoj Misiji NATO-a zbog opasnosti da se ruska agresija ne "prelije" na istočno krilo NATO-a. "To vam nije smetalo", dodao je Bačić. Referirajući se na Sačića i Bulja, i HDZ-ov Ante Deur rekao je da ovakav način obuke i pomoći ne ugrožava Hrvatsku.

Bačić je ranije uime Kluba HDZ-a rekao kako se kroz tu misiju još jednom daje jasna pomoć Ukrajini, koja je žrtva brutalne agresije Rusije. "U ustavno-pravnom smislu ona je oslonjena na članak 7. Ustava RH. Kao što ih je u proteklih 10 godina u saboru raspravljeno njih 44", naglasio je.

Bačić: Na kraju će se gledati samo jedno

Deur je naveo kako se uvijek radilo o istom protokolu i to nikada nije bilo problematizirano te podsjetio da je ranije u nekoliko navrata uime SDP-a Joško Klisović podržavao takve misije kada se radilo o misijama u Afganistanu. 

Bačić je zaključio da će se na kraju gledati samo jedno - jesmo li u trenutku brutalne agresije na Ukrajinu bili na strani Ukrajine li na strani Putina. 

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati) u slobodnom govoru upozorio je da se, kada je zagrebački Advent u pitanju, nije promijenio način namještanja lokacija za najam kućica niti su se promijenili organizatori tog događanja.

Bernardić: Sad nisu Bandićeve, nego Tomaševićeve

"Nije se promijenio način pogodovanja ni korupcije, nije se promijenila šefica Adventa, tj. predsjednica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld. Jedino što se promijenilo je gradonačelnik. Sada to nisu Bandićeve kućice, sada su to Tomaševićeve kućice", kazao je.

Bernardić smatra da je korupcija u Zagrebu našla "svoj put" u novoj gradskoj vlasti preko koalicije Možemo, SDP-a i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Naveo je da ovogodišnji zagrebački Advent organiziraju agencije "Katapult promocija", "Kokoš ili jaje", "Svibanj projekt" i drugi, koji su ponovno dobili iste lokacije baš kao u vrijeme gradonačelnika bio Milana Bandića.

Pročitajte više

 

Pročitajte više