Nobilo: Muškarac nije smio biti uhićen zbog komentara o Plenkoviću

Screenshot: N1

ODVJETNIK Anto Nobilo gostovao je u Novom danu N1 televizije. Komentirao je slučaj privođenja muškarca zbog komentara o premijeru Andreju Plenkoviću na Facebooku.

Na pitanje kako gleda na tu policijsku akciju, Nobilo je odgovorio "djelomično suprotno od Božinovića".

"To je nezakonita akcija"

"To je policijska akcija, ali problem je u tome što je nezakonita akcija. Oni su uhitili ovog čovjeka u Zadru premda se nisu stekli zakonski uvjeti. Zakon o prekršajima kaže da se može nekoga uhititi ako ga se zatekne u izvršenju prekršaja protiv javnog reda i mira", naveo je Nobilo. Pojasnio je i zašto smatra da je riječ o nezakonitoj akciji.

"Zateći znači onog trenutka kad on to radi ili apsolutno neposredno iza toga. Međutim, čovjek je objavio 20. siječnja spornu objavu, a oni su kod njega došli 21. siječnja. Dakle, nisu ga zatekli, prvi uvjet nije ispunjen. Drugi uvjet je da se može uhititi ako su se ispunili elementi za sudsko zadržavanje", rekao je Nobilo i dodao:

"To su vrlo slični elementi pritvora u kaznenom postupku. Jedan je opasnost od bijega, čovjek ima stalno prebivalište, nigdje ne bježi, a druga je omogućavanje uništenja dokaza, to je išlo na mrežu, više to nitko ne može uništiti i treća je opasnost od ponavljanja, ali taj čovjek nikada nije prekršajno kažnjen, nije imao poroke u svom životu."

"Apsolutno je nepotrebno to privođenje"

"Dakle, nisu se stekli zakonski uvjeti za uhićenje. On nije smio biti uhićen, ali ga na razgovoru nisu mogli držati toliko dugo i onda je uhićen", kazao je Nobilo. Dodao je i da to što je sud pustio muškarca potvrđuje da je Nobilo u pravu.

"Apsolutno je nepotrebno to privođenje", naglasio je.

Nobilo smatra da su se pojačale sigurnosne mjere nakon što je bačena gruda na premijera Plenkovića kada je bio u posjetu Baniji.

"Vjerujem da premijer to nije naručio, ali vjerujem da je načelan stav bio nakon one grude na Baniji da se neki stupanj sigurnosti premijera podigne. To mi je logično. Ali način na koji su to izveli je apsolutno neprimjeren. Ovaj čovjek je na jedan grubi način izrazio svoj vrijednosni sud o politici premijera Plenkovića", rekao je.

"Ovo je politička šteta Plenkoviću"

Nobilo smatra da ovaj događaj može uzrokovati političku štetu premijeru te da će ovaj slučaj pomoći njegovim političkim protivnicima da i dalje govore da on bilda svoj kult ličnosti.

"Njemu je ovo politička šteta, ali zabrinjava obrana ministra unutarnjih poslova, koji to brani čvrsto", dodao je Nobilo. Istaknuo je da je problematično što ministar Davor Božinović opravdava ovakvo postupanje.

"Mogu shvatiti da je na vrhu donesena odluka 'zaštitimo premijera, ono s grudom nam se nije smjelo dogoditi'. Međutim, oni koji su to provodili, to je politička odluka na vrhu. Vjerujem da je Božinović u tome sudjelovao. To je problem, što on opravdava takvo postupanje. Opći stav 'spriječite grudanje, bacanje jaja', to je kao instrukcija sigurno otišlo prema policiji, a onda je policija to prevela na svoj način", zaključio je Nobilo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više