Norveška nakon eksplozija u Baltiku jača osiguranje plinskih i naftnih postrojenja

Foto: EPA

STIŽE sve više reakcija europskih zemalja na eksplozije na dnu Baltičkog mora koje su, po svemu sudeći, uzrokovale curenje plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2. 

Više europskih nacija je sugeriralo da bi iza eksplozija, odnosno sabotaže Sjevernog toka mogla stajati Rusija, ali Kremlj je odbacio takve sugestije kao "predvidljive i glupe".

Norveška policija je objavila kako pojačava sigurnosne mjere oko naftnih i plinskih postrojenja. Policija nije precizirala o kakvim se mjerama sigurnosti radi.

"Odgovorni moraju biti hitno identificirani"

Njemačko ministarstvo obrane objavilo je da "daje svoj doprinos istrazi curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2". Ministrica obrane Christine Lambrech rekla je da "situacija mora biti razjašnjena", dodavši kako "odgovorni moraju biti hitno identificirani".

"Vjerojatna sabotaža plinovoda u Baltičkom moru je još jedan podsjetnik da smo ovisni o kritičnoj infrastrukturi, pa i pod vodom", dodala je.

Rusija je, objavila je ruska prorežimska agencija RIA, zatražila od Danske informacije o šteti nastaloj na plinovodu "što je prije moguće".

Pročitajte više