Norveška: Ne blokiramo Rusiji pristup Svalbardu, neka zalihe šalje drugim putem

Foto: Shutterstock

NORVEŠKA ne blokira ruski pristup arktičkom arhipelagu Svalbard, nego samo primjenjuje međunarodne sankcije, a Rusija ima druge načine da dođe do svojih naselja, rekla je Reutersu ministrica vanjskih poslova te nordijske zemlje.

Rusija je jučer optužila Norvešku da ometa isporuku neophodne robe i zaprijetila osvetom Oslu zbog pristupa Svalbardu, navodeći neodređene "mjere odmazde" ako ne riješi problem.

Dio Norveške, ali naseljen Rusima

Svalbard, na pola puta između norveške sjeverne obale i Sjevernog pola, dio je Norveške, ali Rusija ima pravo eksploatacije prirodnih resursa otočja prema ugovoru iz 1920., a neka tamošnja naselja uglavnom su naseljena Rusima.

Članica NATO-a Norveška, koja nije u Europskoj uniji, ali primjenjuje sankcije Europske unije protiv Rusije, rekla je da sankcije neće utjecati na prijevoz robe morem do Svalbarda.

Međutim, veći dio tereta za ruska naselja na arhipelagu prolazi prvo cestom kroz graničnu točku između Rusije i Norveške na kopnu, koja je zatvorena za sankcioniranu robu.

"Norveška ne krši Svalbardski sporazum", rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt.

"Pošiljka koja je zaustavljena na norveško-ruskoj granici zaustavljena je na temelju sankcija koje zabranjuju ruskim cestovnim prijevoznicima da prevoze robu preko norveškog teritorija."

"Norveška ne pokušava spriječiti da zalihe dođu do Barentsburga", dodala je misleći na glavno rusko naselje na Svalbardu, koje eksploatira rudnik ugljena.

"Rusija može zalihe poslati brodom ili zračnim putem"

Oko 378 ljudi, uglavnom Rusa i Ukrajinaca, živi u Barentsburgu i drugom ruskom naselju na Svalbardu, zvanom Pyramiden, prema norveškom statističkom zavodu.

Rusija bi mogla isporučiti zalihe na drukčiji način, isključivo brodom ili zračnim putem, dodala je, ne samo cestom.

Iako je Norveška primijenila većinu međunarodnih sankcija, nije zatvorila svoje luke za ruska ribarska plovila.

Ministrica je također rekla da je guverner Svalbarda u bliskom kontaktu sa stanovnicima Barentsburga i da svi imaju pristup hrani i lijekovima.

"Situacija je normalna", rekla je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više