Norveška policija: Terorist žrtve prvo pogodio lukom i strijelom, a onda izbo na smrt

Screenshot: YouTube

NORVEŠKA policija priopćila je kako je danski državljanin koji je prošloga tjedna ubio pet osoba i ozlijedio još troje, pri napadu uz luk i strijelu koristio i "ubodno oružje".

Policijski inspektor Per Thomas Omholt rekao je da je 37-godišnji Espen Andersen Braathen vjerojatno prvo strijelama ranio žrtve, a zatim ih izbo na smrt hladnim oružjem, piše AP.

 

"Koristio je i ubodno oružje"

"Kad je riječ o oružju, ranije smo izjavili da je napadač koristio luk i strijelu. No koristio je i ubodno oružje. Ne želimo izlaziti s informacijom o kakvom se hladnom oružju radilo jer još uvijek nismo ispitali sve svjedoke“, rekao je danas Omholt na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, Andersen Braathen je u srijedu u gradu Kongsbergu, koji broji oko 28 tisuća stanovnika te se nalazi jugozapadno od Osla, ubio petero ljudi. Norveška nacionalna sigurnosna agencija kasnije je izvijestila da se radilo o terorističkom činu.

Preobratio se na islam

Danski državljanin (37) Espen Andersen Brathen preobratio se na islam i policija je već ranije bila zabrinuta zbog naznaka da se radikalizirao.

Norveški mediji pišu da je Brathen i ranije imao problema sa zakonom te je uhićen ranije ove godine nakon što je ocu prijetio ubojstvom. Na YouTubeu je objavljivao snimke na kojima se nazivao prorokom.

Petero ubijenih, četiri žene i jedan muškarac, bili su u dobi od 50 do 70 godina. Dvoje ljudi, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti, ozlijeđeno je. Andersen Braathen priznao je krivnju za ubojstva.

Pročitajte više