Norveška poslala poseban brod da kontrolira podmorski plinovod do Njemačke

Foto: EPA

NORVEŠKA je poslala specijalizirani brod za inspekciju podmorskog plinovoda do Njemačke zbog sigurnosnih zabrinutosti nakon sumnje na sabotažu prošli mjesec na dva plinovoda Sjevernog toka između Rusije i Njemačke, prema izvorima i podacima.

Norveška, najveći opskrbljivač plinom u Europi, prošli tjedan stavila je svoj energetski sektor u stanje visoke pripravnosti, rasporedivši mornaricu i zračne snage da patroliraju objektima na moru i rasporedivši vojnike u kopnene pogone za preradu plina nakon eksplozija Sjevernog toka 26. rujna.

Podigli razinu sigurnosti

Havila Subsea, brod za opskrbu naftom opremljen podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje, raspoređen je 5. listopada kako bi istražio plinovod Europipe II koji vodi od plinskog postrojenja Kaarstoe u Norveškoj do Dornuma u Njemačkoj, pokazuju podaci praćenja plovila Refinitiva.

Jostein Alendal, izvršni direktor Reach Subsea, koji upravlja Havilom Subseaom, rekao je za Reuters da je inspekciju naručio Equinor, koji provodi inspekcije plinovoda u ime operatera offshore plinskog sustava Gassco.

Equinor je u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu rekao da je "podignuta razina sigurnosti za instalacije i infrastrukturu na NCS (Norveškom kontinentalnom pojasu)" te da su poduzete mjere opreza u vezi s mrežom plinovoda.

Europipe II je vjerojatno najvažniji norveški plinovod, rekao je Tor Ivar Stroemmen, viši predavač na Kraljevskoj norveškoj pomorskoj akademiji.

"Veliki prekid dotoka plina u Njemačku mogao bi izazvati političke pritiske koji bi promijenili dinamiku trenutnog zastoja s Rusijom", rekao je Stroemmen.

658 kilometara cijevi

Izvor iz industrije rekao je Reutersu da Norveška pregledava ključnu naftnu i plinsku infrastrukturu, uključujući plinovode, radi mogućih eksploziva ili pokušaja sabotaže.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, uvelike se oslanjala na opskrbu ruskim plinom iz Rusije sve dok opskrba nije prekinuta nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Europipe II dug 658 km ima kapacitet od 71 milijuna kubičnih metara plina dnevno, oko petinu ukupnog norveškog izvoza plinovoda.

Švedska sigurnosna služba priopćila je u četvrtak da je istraga dvaju plinovoda na mjestu zločina povećala sumnje na "tešku sabotažu" koja uključuje detonacije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više