Norveški mirovinski fond prošle godine zaradio 177 milijardi dolara

Foto: EPA

NORVEŠKI državni mirovinski fond objavio je danas da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za mirovine građana od 1580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara), zahvaljujući ponajprije rezultatima dionica tehnoloških kompanija.

Veći iznos zaradili su samo 2019. godine, kada je prinos iznosio 1690 milijardi kruna.

Ulažu prihod nafte i plina

Fond koji ulaže prihod od prodaje nafte i plina te upravlja imovinom vrijednom 1300 milijardi dolara, najvećom u svijetu, ostvario je u prošloj godini prinos od 14.5 posto.

"Dobri rezultati uglavnom proizlaze iz vrlo snažnih kretanja na tržištu dionica tijekom cijele godine", naveo je u priopćenju izvršni direktor Nicolai Tangen.

"Prinos je bio dobar u svim sektorima, ali ulaganja u tehnološke kompanije i financije pokazala su se posebno dobrima", rekao je Tangen.

Dionice tehnoloških kompanija ostvarile su povrat od 30.2 posto.

Za svakog građanina zaradili po 244.000 dolara

Najveće je prinose fond ostvario na ulaganjima u Microsoft, Alphabet i Apple, pokazali su prezentacijski materijali.

Među odredištima najviše su zaradili na ulaganjima u Sjedinjene Američke Države, ukupno 960 milijardi kruna, a slijedi Velika Britanija sa 112 milijardi kruna.

Osnovan 1996. godine, fond drži udjele u 9123 kompanije širom svijeta. Vlasnik je 1.4 posto svih dionica uvrštenih u kotaciju burzi širom svijeta, a ulaže i u obveznice, nekretnine koje nisu uvrštene u burzovnu kotaciju i u infrastrukturu obnovljive energije.

Fond je do sada za svakog građanina, uključujući djecu, zaradio po 244.000 dolara.

Pročitajte više