Norveški fond nudi bespovratnih 6 milijuna eura poduzetnicima u Hrvatskoj

Ilustracija: EPA

IZ Norveškog financijskog mehanizma za investicije u zelene tehnologije i plavi rast, hrvatskim poduzetnicima je na raspolaganju nešto više od šest milijuna eura, a prijaviti se mogu do 31. siječnja iduće godine, priopćeno je Iz Ureda Innovation Norway u Zagrebu. 

Innovation Norway objavio je treći poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru poslovnog programa Business Development and Innovation Croatia, financiranog iz sredstava Norveškog financijskog mehanizma. Cilj programa, koji stavlja fokus na inovacije zelene industrije i plavi rast, jest povećanje konkurentnosti i poticanje održivog poslovanja hrvatskih, primarno malih i srednjih poduzeća.

Više od šest milijuna eura bespovratnih sredstava

Hrvatskim poduzetnicima u okviru tog programa ukupno je na raspolaganju nešto više od šest milijuna eura.

Kroz inovacije zelene industrije mogu se dobiti bespovratna sredstva za sufinanciranje inovativnih projekata koji doprinose smanjenju emisija stakleničkih plinova, smanjenju potrošnje energije ili uštedama drugih resursa.

Kroz plavi rast sufinanciraju se projekti vezani za inovacije u obalnom i pomorskom području - obalni i pomorski turizam, pomorski i riječni promet, ribarstvo i akvakultura, zbrinjavanje morskog otpada i  sanacija zagađenja, desalinizacija i drugo.  

Zainteresirani gospodarski subjekti trebaju se prijaviti do 31. siječnja 2023. godine. Postotak potpore određivat će se ovisno o veličini i lokaciji poduzeća, tipu investicije i slično.

Tako primjerice, mala poduzeća koja žele investirati u opremu, ovisno o lokaciji na kojoj se nalaze na karti regionalnih potpora, mogu dobiti i do 70 posto bespovratnih sredstava od ukupne vrijednosti projekta.

Velika poduzeća s maksimalno 25 posto javnog vlasništva mogu se također prijaviti, ali će dobiti nižu stopu sufinanciranja.

Do sad odobreno 27 projekata

Do sada je iz tog programa, u okviru prvog poziva odobreno ukupno 17 poslovnih projekata, dok je u okviru drugog poziva odobreno dodatnih 20 projekata. 

Iz Ureda Innovation Norway u Zagrebu navode kako taj program za hrvatske poduzetnike predstavlja jedinstvenu priliku za suradnju s norveškim partnerima, kroz pristup novim znanjima i modernoj tehnologiji, prije svega kroz partnerstvo na projektima, ali i druge oblike suradnje.

Više informacija o objavljenom pozivu i mogućnostima sufinanciranja moguće je pronaći na službenoj stranici programa ili slanjem upita na cro.innovation@innovationnorway.no

Pročitajte više