Norveški znanstvenici tvrde: Imamo dokaz da je brana kod Hersona raznesena

Foto: EPA

Uzrok pucanja brane Kahovke kod Hersona još uvijek nije jasan, ali pojavljuju se novi dokazi o tome kako je oštećena. Seizmički signali zabilježeni u Bukovini, u Rumunjskoj, 620 km udaljenoj od Nove Kahovke, pokazuju da se eksplozija dogodila u 2:54 u utorak, otkrili su norveški seizmolozi.

Znanstvenici iz Nosara, norveške seizmološke organizacije, kažu da se vrijeme i mjesto podudaraju s urušavanjem brane, prenosi BBC i dodaje kako je samo vrlo velika količina eksploziva mogla proizvesti signal otkriven gotovo 650 kilometara daleko.

"Sigurni smo da je bila eksplozija", rekao je za AFP Ben Dando, visoki dužnosnik norveškog seizmološkog instituta Norsar. Magnituda je bila "između 1 i 2", precizirao je Norsar, koji još nije izračunao koliko je to u tonama TNT-a. "To nije slaba eksplozija", rekao je Dando.

Ukrajina: Presreli smo poziv koji dokazuje da je Rusija kriva

Ukrajina je od početka optuživala Rusiju za dizanje brane u zrak. Kažu da sada imaju dokaze koji podupiru tu optužbu, a njihova domaća sigurnosna služba tvrdi da je presrela telefonski razgovor između dvojice muškaraca koji su govorili ruski te su izjavili da je probijanje brane rezultat aktivnosti ruske diverzantske skupine.

Moskva je negirala da je kriva. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je to činom "sabotaže" koji bi poluotok Krim, područje koje je Rusija anektirala 2014., ostavio bez vode.

Podsjetimo, Associates Press je nakon pregleda snimki ostataka brane Nova Kahovka ustvrdio kako nema nikakvih dokaza za napad granatiranjem.

Analitičari smatraju da je uništenje brane postavljanjem eksploziva u unutrašnjost puno vjerojatniji scenarij, čemu doprinosi i podatak da je brana prije uništenja bila potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

 

Pročitajte više