Nova anketa: HDZ ima jedan od najgorih rejtinga u zadnjih godinu dana

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

DNEVNIK Nove TV objavio je mjesečno istraživanje Crobarometar za rujan 2022. 

Istraživanje je provedeno između 1. i 22. rujna na uzorku od 986 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog intervjua. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3.3%, a za rejtinge stranaka +/- 3.6%.

HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 28.1% sigurnih i vjerojatnih birača. Pad za HDZ u odnosu na prethodni mjesec nije značajan, ali je ovo među najnižim rejtinzima u posljednjih 12 mjeseci. SDP sa 13.2 posto i dalje drži drugu poziciju. Kao i prošli mjesec, treći je Most s 8.6 posto, a slijedi Možemo s 8.4 posto potpore ispitanika. Domovinski pokret je i dalje stabilno na petoj poziciji s blagim rastom u odnosu na prethodni mjesec. Imaju 5.7 posto potpore.

HSU je na 3.3%, IDS na 3.2 %, Fokus na 2% a Radnička fronta na 1.8%. Ostale stranke su ispod 1.8%, a neodlučnih je ovaj mjesec 13.2%.

Smjer kojim zemlja ide

Što se tiče općeg dojma o smjeru kojim zemlja ide - i dalje je golem postotak onih koji misle da je pogrešan - njih 77 posto. 18 misli da je dobar, a ne zna 5 posto.

Ocjena rada vlade je nešto niža i vratila se na istu razinu kao što je bila u lipnju i srpnju. Ne odobrava je 68 posto ispitanika. Odobrava 26 posto. Jasno definiran stav nema 6 posto ispitanih.

Podrška predsjedniku stabilna

Podrška radu Zorana Milanovića je i ovaj mjesec stabilna te njegov rad podržava 41%, a ne podržava 53% građana. Ni za ni protiv, kad je o predsjedniku riječ, 6 je posto ispitanika.

Zoran Milanović je i dalje s 51 posto na prvoj poziciji po pozitivnom dojmu.

Drugi je Tomislav Tomašević s 48%. Slijedi Božo Petrov, pozitivan dojam o njemu ima 40% birača. Iza njega je Ivan Penava o kojem pozitivan dojam ima 36% birača, a slijedi Andrej Plenković o kojem pozitivno misli 35% ispitanih.

Slabu trojku i dalje jedini ima predsjednik Milanović 2.74.

Vlada i sabor i dalje imaju dvojke. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više