Objavljena jedna od posljednjih anketa za Split, ovakvo je stanje

Screenshot: N1

OBJAVLJENA je nova anketa N1 televizije za Split, rađena je na 600 ispitanika.

HDZ-ov Vice Mihanović vodeći je kandidat za drugi krug. S 21.5% održao je prednost u odnosu na ključne protukandidate: Ivicu Puljka (17.7%) i Željka Keruma (14.1%). SDP-ov Ante Franić ostao je na sličnom postotku (9.6% prema 9.2% u ožujku) i vrlo će teško do drugog kruga. Peto i šesto mjesto drže Jakov Prkić (7.9%) i Branka Ramljak (7.1%) koja je izgubila znatan postotak birača ulaskom Nansi Ivanišević (5.3%).

Drugi krug izbora

U drugom krugu izbora prvoplasirani Vice Mihanović gubi od Ivice Puljka (35.3% prema 49.4%). Ne mogu mu pomoći ni neodlučni glasači kojih je 9.1%. Umjerena politika Ivice Puljka prihvatljiva je i umjereno lijevima i desnima koji bi u drugom krugu glasali za njega. S druge strane, HDZ-ov kandidat ne može računati na široku podršku desnice. Kao i u drugim gradovima, HDZ politikom borbe protiv Domovinskog pokreta i Mosta na nacionalnoj razini umanjuje spremnost na podršku njihovih glasača.

I Vice Mihanović i Ivica Puljak premoćno pobjeđuju Željka Keruma u drugom krugu. Mihanović 42,6% protiv 20%, a Puljak 54,9% prema 25,8%.

Utrka za gradsko vijeće

U Gradskom vijeću HDZ je za 2.6% povećao prednost i vodeća je stranka s 23.6%. Slijedi koalicija SDP, HSU s 12.7% kojima za vrat pušu Centar (12.1%) i Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevica (11.9%). Preko praga u ovom trenutku prešli bi: HGS (8.8%), Most (7.7%), NL Ramljak – Mamić (5.5%) i Domovinski pokret (5%).

Prema mišljenju birača, za koalicije su najprihvatljivije opcije umjerene opcije. Možemo! prihvaća 18.2%, Most 16.9%, a Centar 11.3%. Glasači HDZ-a žele DP (21.6%) i HGS (16.6%). SDP-ovim i Mostovim biračima najprihvatljiviji su Možemo! i Centar. Mostovi birači smatraju se umjerenima i naginju centru, a pokreće ih neovisnost stranke prema dominantnim lijevim i desnim politikama.

Najmanje birača želi bilo kakve koalicije s HDZ-om i SDP-om (36.1% je protiv i jedne i druge). Slijede HGS (22%), Domovinski pokret (11.6%) i Radnička fronta (11.5%). HDZ i SDP očekivano ne žele jedni s drugima, a koaliciju s obje stranke odbija i Most. Glasači Možemo! ne žele s HDZ-om (61.3%) i HGS-om (36.3%). HGS-ovim biračima odbojne su sve lijeve opcije.

Politička orijentacija birača Splita

27.3% birača u Splitu izjašnjavaju se kao lijevo orijentirani, 35.8% smatra da su centar, a 36.9% naginje desnim politikama. No, za razliku od Osijeka i Rijeke, Split ima najviše umjerenih glasača ljevice i desnice, što objašnjava stalnu prisutnost opcija koje se protive dominantnim politikama SDP-a i HDZ-a, odnosno, stranaka i kandidata centra. Mladi su također umjereniji od ukupnog postotka birača.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Splita, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 5. do 10. svibnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.

Uskoro opširnije

 

Pročitajte više