Nova britanska premijerka sudjelovat će na sastanku Europske političke zajednice

Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Liz Truss sudjelovat će na prvom summitu Europske političke zajednice u Češkoj sljedeći tjedan, izvijestio je Politico. Britanija je rekla europskim partnerima da Truss nije samo voljna prisustvovati na skupu u Pragu, već i da želi biti domaćin sljedećeg summita u Londonu, naveo je Politico, citirajući dva dužnosnika.

Ured Liz Truss nije komentirao tu vijest. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi je predložio ideju Europske političke zajednice u nastojanju da se suprotstavi ruskom i kineskom utjecaju na Balkanu i istočnoj Europi. Ideja je također bila osigurati da zemlje poput Britanije, Norveške i Švicarske imaju politički forum za suradnju s Europskom unijom i rad na zajedničkim projektima, poput imigracije ili energetike.

Sastanak skupine sljedeći tjedan bit će usredotočen na ukrajinski sukob i energetsku sigurnost, izvijestio je Politico. Neke zemlje izrazile su skepticizam strahujući da bi novi forum mogao biti način da se kandidati za članstvo u EU zadrže izvan kluba, dok su druge kritizirale novu platformu za razgovore koja nema jasnu svrhu.

Pročitajte više