Nova gradonačelnica Zagreba: Građani se ne trebaju osjećati nesigurno, tu je nas 2600

BIVŠA zamjenica preminulog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koja od danas do izbora preuzima njegovu dužnost, gostovala je u RTL-u Danas.

U nastavku prenosimo razgovor.

Godinama ste bili prva suradnica Milana Bandića, po čemu ćete ga najviše pamtiti?

Izuzetno teško je 24 godine zajedničkog rada i profesionalnog puta sažeti u nekoliko rečenica. Imam osjećaj da mi se pred očima u proteklih jedan dan izvrtio cijeli život. Sjećam se svih naših kampanja, svih uspjeha, pa i nekih poraza. 

Jeste li mogli zamisliti da ćete se naći u ovakvoj situaciji u kakvoj ste se našli danas?

Ne, gradonačelnik je bio redovit na kontrolama svoga zdravlja. No, s druge strane, znali smo da mu je zdravlje i ugroženo zbog mnogih bolesti od kojih je pobolijevao proteklih godina. 

Cijelog dana ste u zgradi Poglavarstva. Jeste li našli vremena s kolegama uopće pričati o tome što vas čeka u narednim mjesecima?

Današnji smo dan iskoristili za organizaciju komemoracije, koja će se održati u utorak, i sprovoda, tako da danas se nismo posvetili temama koje Zagreb očekuju u iduća tri mjeseca. No, vjerujem da ćemo s tim razgovorima započeti već sutra. 

Spomenuli ste komemoraciju i pogreb. Zna li se gdje će biti pokopan Milan Bandić i kako će, zbog epidemioloških mjera, sprovod izgledati?

Sprovod će se održati u srijedu u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. No, danas smo i bili na groblju i u dogovoru s obitelji, mislim da smo odabrali jednu lijepo i prikladno mjesto za funkciju i veličinu osobe. 

Je li to u Aleji velikana?

Ne, to nije u Aleji velikana...

Znate li koji će biti vaši prvi potezi u naredno vrijeme. Pred vama su lokalni izbori, Zagreb je usred obnove, posla ima...

Posla ima jako puno, no mi smo velika i dobro organizirana gradska uprava s 27 gradskih upravnih tijela, zavoda i službi. Naša je misija nastaviti tamo gdje je Milan Bandić stao. Mislim da mu to dugujemo, da to dugujemo našem gradu i svim našim sugrađanima. Cilj je sve one usluge i službe koje čine život u Zagrebu ugodnim ojačati, omogućiti svima koji imaju pravo na socijalnu skrb ili na bilo koju drugu uslugu da nesmetano mogu i dalje konzumirati te usluge. Svi smo u prvom razgovoru došli do zaključka da nam je činiti sve one aktivnosti koje bismo činili i inače u našem svakodnevnom životu kao da je gradonačelnik s nama.  

Razmišljate li da vi budete kandidatkinja za gradonačelnicu na izborima u svibnju nakon što se situacija ovako razvila?

Ja sam svoju političku karijeru vezala uz karijeru Milana Bandića i mislim da sam na taj način dala i odgovor da ne razmišljam o kandidaturi. 

Imate li podršku za nekog od kandidata koji će pretendirati na tu funkciju?

S obzirom da se ovaj smrtni slučaj koji smo, zaista, svi teško prihvatili dogodio prije manje od jednog dana, dosad nije bilo prilike za takvu vrst razgovora. Na nama je da sada najbolje organiziramo komemoraciju i sam sprovod i da se oprostimo od prvog čovjeka grada u proteklih 21 godinu. Nakon toga, bit će sasvim sigurno dovoljno vremena za razgovor o novim potezima.

Cijelog dana ovdje ljudi dolaze i upisuju se u Knjigu žalosti, Zagrepčani i Zagrepčanke. Jako dobro ste poznavali Milana Bandića, što biste poručili građanima u njegovo ime sada kada je otišao?

Znam da građani Zagreba danas osjećaju možda jednu nesigurnost, ali ne trebaju se tako osjećati. Mi smo danas, doista, svih nas 2600, ali i sva trgovačka društva, ustanove, svi smo posvećeni cilju da naš grad i dalje normalno se razvija i normalno funkcionira, to je moja poruka. Mi to dugujemo našem gradonačelniku i duboko sam uvjerena da mi niti ovoga puta nećemo ni na koji način ugroziti tu našu misiju.  

Pročitajte više