Nova istraga protiv Bolsonara, pričao da cijepljeni razvijaju AIDS brže nego inače

Screenshot: YouTube

SUDAC brazilskog Vrhovnog saveznog suda naredio je provođenje istrage protiv predsjednika Jaira Bolsonara zbog objavljivanja lažne informacije u videosnimci u kojoj je cjepivo protiv covida povezao s AIDS-om.

Odluka sudca Alexandrea de Moraesa, člana najvišeg brazilskog pravosudnog tijela, odgovor je na zahtjev senatskog odbora koji je u listopadu optužio predsjednika države da je u pandemiji počinio teške prekršaje dok se protiv Bolsonara vodi još pet istraga, zasad bez rezultata.

Širio da cijepljeni razvijaju AIDS puno brže nego inače

Predmet ove nove istrage je videosnimka na kojoj se predsjednik s krajnje desnice poziva na navodno službeno izvješće britanske vlade u kojemu se "sugerira" da osobe koje su potpuno cijepljenje protiv covida-19 razvijaju bolest aidsa "puno brže nego inače".

Ovu je informaciju britanska vlada demantirala preko AFP-ove službe za provjeru činjenica, Brazilskog društva za zarazne bolesti i drugih zdravstvenih organizacija.

Snimka na kojoj je to govorio povučena s društvenih mreža

Snimka je povučena s Facebooka, Instagrama i YouTubea. I videoplatforma je odlučila na tjedan dana povući Bolsonarovu mrežu.

Brazilsko društvo za zarazne bolesti u kolovozu je odlučilo provesti istragu protiv Jaira Bolsonara zbog "klevete" i "poticanja na počinjenje kaznenog djela" u slučaju povezanom s osporavanjem brazilskog sustava elektroničkog glasovanja.

Predsjednik je i na udaru drugih istraga kojima se treba utvrditi je li se u slučajevima koji se tiču članova njegove obitelji miješao u rad savezne policije i zbog toga što je na društvenim mrežama objavio policijsko izvješće - koje je nosilo oznaku tajnosti - o navodnom napadu na izborni sustav.

Nepunih godinu dana do predsjedničkih izbora 66-godišnji predsjednik nije bio nikad nepopularniji.

 

Pročitajte više