Nova naredba Orbana: Gotovo je s benzinskim turizmom. Stranci nas neće iskorištavati

Foto: Igor Soban/Pixsell

SAMO će Mađari od petka moći kupovati gorivo po povlaštenoj cijeni, a automobili sa stranim tablicama po tržišnoj cijeni, rekao je predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

S obzirom na to da je cijena goriva u Mađarskoj najniža u Europi, uz granicu je procvjetao "benzinski turizam", pa nam prijeti nestašica, rekao je Gergely Gulyas.

"Strani kupci iskorištavaju činjenicu da je Mađarska u stanju održati cijenu goriva na 480 forinti (oko 9.20 kn), a po Europi je 700-900 forinti (od 13.50 do 17.40 kuna)", izjavio je on na konferenciji za novinare.

Kako bi spriječili te zloupotrebe, samo će automobili s mađarskim registracijama moći kupovati gorivo po 480 forinti za litru.

Ostali će plaćati tržišnu cijenu, dodao je Gulyas.

Zamrznute cijene goriva

Podsjetimo, mađarska vlada odlučila je krajem travnja produljiti ograničenja cijena skupine osnovnih prehrambenih namirnica i goriva do početka srpnja, objavio je premijer Viktor Orban, procijenivši da će cijene rasti sve dok rat u Ukrajini ne završi.

Suočena s visokom inflacijom, Orbanova vlada ograničila je sredinom studenoga cijene goriva, a u veljači je zamrznula i cijene šećera, pšeničnog brašna, suncokretovog ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i mlijeka s 2.8 posto masti, na razini iz prošlogodišnjeg listopada. Cijene su trebale biti zamrznute tri mjeseca, ali vlada je zadržala mogućnost produljenja kontrola.

Inflacija zahvaljujući mjerama nije dosegnula dvoznamenkastu vrijednost, kao u drugim srednjoeuropskim zemljama, ali u ožujku je, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, ipak porasla na 8.6 posto, premašivši prosjek EU.

"U oba slučaja odlučili smo produljiti naše mjere kontrole cijena do 1. srpnja", objavio je Orban u videoporuci na Facebooku. "Cijene rastu širom Europe, u prvom redu zbog rata (u Ukrajini), i rast će sve dok rat ne završi", naglasio je mađarski premijer.

"Ne možemo samo sjediti prekriženih ruku"

"Ne možemo samo sjediti prekriženih ruku", rekao je dodavši da će cijene biti zamrznute na razini koju su dosegnule sredinom listopada prošle godine.

Ograničenje cijena goriva, daleko ispod aktualnih tržišnih razina, uzrokovalo je gubitke naftnoj i plinskoj grupi MOL, vlasnici jedine rafinerije u Mađarskoj. Predsjednik uprave i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi izjavio je da je vlada morala reagirati na nagli rast cijena energije dodavši ipak da privremene mjere moraju biti povučene u srednjoročnoj perspektivi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više