Nova zvijezda francuske politike: Neću dopustiti slanje moćnih projektila Ukrajincima

Foto: EPA

Čelnik francuske krajnje desnice Jordan Bardella (28) nastojat će suprotstaviti se izazovima koje predstavlja Rusija za francuske interese ako postane premijerom idući mjesec, ali neće dopustiti slanje dalekometnih projektila i francuskih vojnika u Ukrajinu, rekao je danas.

Bardellina stranka Nacionalno okupljanje (RN), koju protivnici optužuju da je previše blaga prema Rusiji, vrlo će vjerojatno osvojiti najviše glasova na izvanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju u dva kruga 30. lipnja i 7. srpnja i mogla bi sastaviti novu francusku vladu.

"Vidim Rusiju kao višedimenzionalnu prijetnju i za Francusku i Europu. Rusija danas dovodi u pitanje francuske interese. Čini to mjesecima, godinama u našoj povijesnoj sferi utjecaja u Africi, na Crnom moru i u našim prekomorskim teritorijima", rekao je Bardella na konferenciji za novinare u Parizu. 

Le Pen ranije s divljenjem govorila o Putinu

"Jako ću paziti na bilo kakve pokušaje miješanja Rusije, ali i drugih država i sila u svijetu", dodao je. Govoreći o ratu između Rusije i Ukrajine, Bardella je rekao da će kao premijer izbjegavati bilo kakve poteze koji bi mogli dovesti Francusku u izravan vojni sukob s Rusijom.

"Moja crvena linija je jako jasna, to je slanje vojnika na ukrajinski teritorij. Premda podržavam daljnju potporu Ukrajini logistikom i obrambenom opremom, moja crvena linija ostaju dalekometni projektili ili bilo kakva vojna oprema koja bi mogla dovesti do eskalacije, pri čemu mislim na bilo što što bi moglo izravno gađati ruske gradove", naglasio je.

Nacionalno okupljanje pod povećalom je kad je u pitanju Rusija jer je Marine Le Pen, njihova vjerojatna kandidatkinja za predsjedničke izbore, uzela zajam od ruske banke i u prošlosti govorila s divljenjem o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čiju je centrističku stranku krajnja desnica potukla na europskim izborima prije dva tjedna, već dugo optužuje Le Pen da se previše oslanja na Rusiju i da ne može braniti francuske interese.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.