Povjerenstvo: Banožić sam sebi dodijelio preveliki stan, kažnjen sa 7000 kn

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

POVJERENSTVO za sukob interesa donijelo je odluku o stanu ministra Marija Banožića. Jednoglasno su utvrdili da je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je Mario Banožić, kao ministar državne imovine, zlouporabio posebna prava dužnosti donoseći tri odluke, među kojima je i odluka kojom sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici.

Povjerenstvo je na sjednici jednoglasno utvrdilo povredu članka 7.c Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Banožiću, koji je sada ministar obrane, izreklo kaznu od sedam tisuća kuna.

Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine.

Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu odluku kojom stan u Gundulićevoj od 92 metra kvadratna dodjeljuje sebi.

"Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu", istaknuo je član povjerenstva Davorin Ivanjek dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa. 

"To što mu obitelj povremeno dolazi u Zagreb nije kriterij"

Povjerenstvo je postupak protiv Banožića pokrenulo na temelju natpisa iz medija u ožujku ove godine, nakon kojega je uslijedila i prijava. U postupku je utvrdilo i okolnosti dodjele stana ministru Banožiću, koji si je, po stupanju na dužnost, prvo dodijelio manji stan od 30-ak metara kvadratnih u Ilici 81.

Nataša Novaković čitala je dugo očitovanje Banožića te rekla da to što netko povremeno dolazi u Zagreb nije kriterij po kojem bi se nekome trebao dodijeliti veći stan.

Banožić se Povjerenstvu očitovao o cijelom slučaju te istaknuo da je u početku, pristao koristiti manji stan jer je bio jedini raspoloživ, a da su Državne nekretnine obavijestile Ministarstvo da će uskoro biti u funkciji stan u Gundulićevoj, koji odgovora kriterijima iz uredbe iz 2013. godine.

Banožić tvrdi da je dobio veći stan (od cca 90 m2) jer mu povremeno iz Vinkovaca dolaze supruga i djeca.

"To je bio jedini raspoloživi stan u tom trenutku koji je odgovarao kriterijima, ništa nisam birao sam", napisao je, između ostalog, u očitovanju Banožić.

Prema uredbi iz 2013., dužnosnik prve kategorije ima pravo na stan koji je trosoban ili veći od 60 metara kvadratnih, te da za svakog člana obitelji koji s njim boravi, ima pravo na dodatnih 10 metara kvadratnih. Tako je Banožić u zahtjevu za dodjelu stana ustvrdio da će stan povremeno koristiti njegova supruga i dvoje djece, no Povjerenstvo je utvrdilo da ministrova supruga i dvoje djece nikada nisu imali prijavljen boravište niti prebivalište u Zagrebu.

“To što će netko povremeno koristiti stan ne ulazi u kriterije prema kojima bi se kvadratura veća od 60 metara kvadratnih mogla opravdati”, istaknula je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

U tom kontekstu, posebno je istaknula da je Banožić imao priliku ući u manji stan. U odluci iz rujna 2019. godine, na korištenje državnim dužnosnicima, uz stan u Gundulićevoj, stavljena su i još dva stana, među kojima je i onaj od 73 metra kvadratna.

“Isti dan, u odluci kojom se stan u Gundulićevoj dodjeljuje na korištenje dužnosnicima, bila su još dva stana, od kojih je jedan od 73 kvadrata, i ispada da bi zapravo i taj stan bio adekvatan što se tiče kvadrature za dužnosnika koji sam živi u Zagrebu”, istaknula je Novaković.

“Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sankciju od 7000 kuna”, rekla je Novaković ranije.

Pročitajte više