Batarela policija prijavljuje kao organizatora prosvjeda. I Klariću ide nova prijava

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

POLICIJA podnosi nove prijave protiv organizatora prosvjeda protiv covid-potvrda u Zagrebu.

Prijave su posljedica kriminalističkog istraživanja koje je PU zagrebačka provela vezano za neprijavljena javna okupljanja koja su se na prostoru Trga svetog Marka i okolnim ulicama održavala svakodnevno od 8. do 19. studenog s početkom oko 17:30.

Kao organizator prosvjeda prijavljen šef ultrakatoličke udruge Vice Batarelo

Kako doznaje Index, prijavljeni su vlasnik teretane Andrija Klarić i šef ultrakatoličke udruge Vigilare Vice Batarelo. 

U kriminalističkom istraživanju policija je utvrdila da su njih dvojica kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirala javna okupljanja, bez da su to, sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, prijavila nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni hrvatski sabor i vlada Republike Hrvatske odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud.

Temeljem članka 109. stavka 1. Prekršajnog zakona, i Klariću i Batarelu će biti uručena obavijest da će protiv njih biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz članka 7. stavka 1., članka 11. i članka 16. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1., točka 1., 2., 4., istog Zakona. 

Policija utvrdila i kršenje epidemoloških mjera, Klariću je ovo već druga prijava za prosvjede

Policija je utvrdila da je na prosvjedima došlo i do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja (NN 119/21).

Klarić je prethodno prijavljen i za neprijavljen prosvjed koji je održan u subotu, 20. studenoga, na Trgu bana Jelačića. Policija je tada navela samo da se radi o 51-godišnjem muškarcu.

Policija i dalje istražuje prosvjede koji su se u proteklim tjednima održavali u Zagrebu. 

Pročitajte više