Novi detalji: Na setu filma postojali ogromni problemi, bilo je nekoliko incidenata

Foto: EPA, Screenshot: YouTube

PIŠTOLJ iz kojeg je glumac Alec Baldwin pucao na snimanju i ubio ženu, dao mu je asistent redatelja koji mu je rekao da je siguran, pokazuju sudski zapisi, a javlja BBC.

Zasad neimenovani asistent nije znao da rekvizit sadrži bojevu municiju, kažu dalje zapisnici sa suda.

Direktorica fotografije Halyna Hutchins umrla je nakon što ju je metak pogodio u prsa. Redatelj Joel Souza, koji se nalazio odmah iza nje, je ranjen. 48-godišnji redatelj je tijekom jučerašnjeg dana pušten iz bolnice.

Policija je objavila da je kao dokaz uzela Baldwinovu krvavu odjeću. Također, zaplijenjeni su svi rekviziti sa seta.

63-godišnji Baldwin je ispitan na policiji, no još uvijek nitko nije optužen. Baldwin je rekao da će u potpunosti surađivati s policijom.

 

Prosvjed nekoliko sati prije fatalnog događaja

Kako piše LA Times, nekoliko sati prije tragičnog događaja na snimanju filma Rust u Novom Meksiku, dio tehničkog osoblja napustio je mjesto snimanja u znak prosvjeda protiv loših radnih uvjeta. Naime, ljudi koji rade na snimanju filma ogorčeni su zbog uvjeta u kojima se snima ovaj niskobudžetni film.

Izvor je za LA Times kazao kako se na setu ovog filma nisu u potpunosti držali sigurnosnih protokola. Prošli tjedan se tako, pišu dalje, najmanje jedna osoba žalila produkciji i to baš oko sigurnosnih problema s oružjem.

Dva djelatnika za LA Times su objavili da je Baldwinov dvojnik (osoba koja ga mijenja u pojedinim opasnim scenama) slučajno prošlu subotu ispalio dva metka i to nakon što mu je rečeno da je pištolj "hladan". Hladan je, naime, termin koji se koristi kao oznaka da u pištolju nema pravih metaka.

"Tada se trebala provesti istraga", rekao je anonimni izvor sa seta.

Produkciji su poslali poruku o tome kako su imali više incidenata koji uključuju korištenje pravih metaka.

Tragedija se dogodila u četvrtak

Podsjetimo, ispalivši metak iz pištolja rekvizita, glumac Alec Baldwin je na filmskom setu vesterna u Novom Meksiku u četvrtak usmrtio snimateljicu Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu, priopćila je policija.

Policija je dojavu dobila u četvrtak oko 13:50 po lokalnom vremenu, odnosno nešto prije 21 sat po našem.

"Ured šerifa potvrđuje da su dvije osobe nastrijeljene na snimanju filma Rust. Direktorica fotografije Halyna Hutchins (42) i redatelj Joel Souza (48) nastrijeljeni su kad je metak iz rekvizita ispalio producent i glumac Alec Baldwin (68)", stoji u priopćenju policije.

Hutchins je helikopterom prevezena u bolnicu Sveučilišta Novi Meksiko, gdje je proglašena mrtvom, dok je Souzu hitna pomoć odvezla u regionalni medicinski centar Christus St. Vincent.

Tko je ubijena Halyna Hutchins?

Ubijena 42-godišnja Halyna Hutchins na filmu je radila kao direktorica fotografije. 2015. je diplomirala na Američkom filmskom institutu, radila je kao direktorica fotografije na akcijskom filmu Archenemy iz 2020. s Joeom Maganiellom u glavnoj ulozi. American Cinematographer ju je 2019. prozvao "zvijezdom u usponu".

"Tako sam tužan zbog gubitka Halyne. I toliko bijesan što se to moglo dogoditi na setu", rekao je redatelj filma Archenemy Adam Egypt Mortimer na Twitteru.

"Bila je briljantan talent koji je bio apsolutno predan umjetnosti i filmu."

Manganiello je Hutchins prozvao "izvanrednim talentom" i "sjajnom osobom" na svom Instagramu. Dodao je da je imao sreću raditi s njom.

Podrijetlom iz Ukrajine, diplomirana je novinarka

Hutchins je podrijetlom iz Ukrajine, odrasla je u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu okružena "sobovima i nuklearnim podmornicama", piše Daily Mail.

Diplomirala je međunarodno novinarstvo na Kijevskom nacionalnom sveučilištu u Ukrajini pa preselila u Los Angeles gdje je ostvarila karijeru i osnovala obitelj, a prije odlaska u SAD radila je kao novinarka u britanskoj dokumentarnoj produkciji u Europi.

Snimateljski angažman imala je u raznim filmovima, kao što su Archenemy (premijerno je prikazan na Beyond Festu 2020. i bio je u službenoj konkurenciji na Sitges International Film Festivalu, osvojivši nominaciju za najbolji film), Darlin (2019.), Blindfire (2020.), i The Mad Hatter (2021.), kao i u brojnim kratkim filmovima. 

"Njene filmove se obavezno predlagalo za gledanje"

Hutchins je "jednostavno bila zaljubljena u filmove i snimanje filmova", rekao je redatelj i novinar Jim Hemphill koji je o njoj pisao još 2019. godine u sklopu teksta o nadolazećim zvijezdama kinematografije u usponu.

"Odrasla je u sovjetskoj vojnoj bazi u kojoj nije imala što drugo raditi, nego gledati filmove. Tako se u mladosti zaljubila u film, došla je u SAD i stvarno se proslavila kao snimateljica žanrovskih filmova. Bila je poznata po akcijskim i horor filmovima. Ovo je razoran gubitak za sve u kinematografskoj zajednici", rekao je Hemphill za CNN.

"Studiranje novinarstva i rad na dokumentarnim filmovima u Velikoj Britaniji naveli su je da dođe u SAD kako bi radila u filmskoj industriji, gdje je na neki način prenijela svoju viziju s dokumentarnih i nefikcijskih filmova na akcijske i horor filmove. Njeni filmovi su imali takvu vrstu neposrednosti i realizma, kao i oko za ljepotu. Bio je to vrlo jedinstven prikaz", dodao je.

"Njene filmove se obavezno predlagalo za gledanje", zaključio je.

 

Pročitajte više