Novi francuski ministar optužen za silovanje. On kaže da je to "fizički nemoguće"

Foto: EPA

NOVI francuski ministar za solidarnost i invalide optužen je za silovanje. Ministar Damien Abad (42) zanijekao je optužbe te poručio da neće odstupiti. Dvije žene optužile su Abada za silovanje 2010. i 2011. godine.

Ministar je rekao da su svi seksualni odnosi koje je imao bili uz pristanak. Kazao je da zbog svog poremećaja artrogripoze, koji zahvaća udove, fizički nije mogao počiniti djela za koja je optužen, piše Guardian.

"Nikada nisam nikoga prisilio na seksualni odnos, ove optužbe me vrijeđaju. Uvijek sam izbjegavao naglašavati svoj invaliditet, ali primoran sam sada to učiniti da se obranim. Čak ću, ako je potrebno, detaljno govoriti o intimnim stvarima kako bih objasnio da djela za koja sam optužen nisam mogao fizički počiniti. Napadnuti su moji integritet i dostojanstvo. Ponavljam, nikada u životu nisam silovao ni jednu ženu. Izuzetno mi je bolno baviti se ovim temama te ću se koncentrirati na posao ministra", rekao je Abad.

"Treba li nevin čovjek dati ostavku? Mislim da ne", odgovorio je Abad na upit hoće li podnijeti ostavku.

Optužbe protiv ministra

Optužbe je objavila istraživačka stranica Mediapart. Jedna žena rekla je da je u listopadu 2010. otišla na večeru s Abadom. Kaže da je popila čašu šampanjca i probudila se u hotelskoj sobi u donjem rublju s Abadom. Druga žena, navodno nepoznata prvoj, rekla je da je provela večer s njim 2011. godine i da je u početku pristala na seks, ali ga je potom zamolila da prestane. Kaže da je nije poslušao.

Na policiju je prvi put otišla 2012., ali je rekla da nije mogla dovršiti službenu prijavu. Prijava je podnesena 2017., no istraga je zatvorena jer su istražitelji rekli da nema dovoljno dokaza. 

Nova francuska premijerka Elisabeth Borne komentirala je optužbe protiv Abada te kazala da s tim nije bila upoznata kada je imenovan. Borne je dodala da će njezina vlada snositi posljedice imenovanja Abada ako bude novih elemenata i ako se otvori novi slučaj.

Pročitajte više