Novi hitni prijem osječkog KBC-a počeo s radom na novoj lokaciji

Foto: PIXSELL/Dubravka Petric

Novoizgrađeni Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) danas je počeo primati prve pacijente na novoj lokaciji kod istočnog ulaza u KBC, izvijestili su iz te zdravstvene ustanove.

To je početna faza rada novoga OHPB-a, u kojoj će se pacijenti primati u ambulantama smještenim u prizemlju i suterenu zgrade, a službeno otvaranje očekuje se nakon što svi dijelovi novog objekta budu potpuno u funkciji, pojasnili su u KBC-u.

 

"Ovo nam omogućava efikasniju dijagnostičku obradu i liječenje hitnih stanja"

Voditelj nadzora internističke ambulante Hrvoje Roguljić izjavio je novinarima kako je zgrada OHBP-a građena po svim pravilima urgentne medicine, što će, uz suvremenu opremu, pacijentima omogućiti efikasniju dijagnostičku obradu i liječenje hitnih stanja.

Prednosti novog objekta su lakša dostupnost vozilima hitne pomoći i pacijentima, te to što su na jednom mjestu objedinjeni dijagnostika i sve medicinske struke uključene u trijažu i obradu hitnih pacijenata.

"Ovakva zgrada pružit će bržu trijažu, dijagnostiku i terapiju našim pacijentima", rekao je Roguljić dodavši kako je u internističku ambulantu prvog radnog dana do sada zaprimljeno 15-ak pacijenata.

"Moderna, sofisticiranija oprema najviših standarda"

Iz Ravnateljstva osječkog KBC-a priopćili su kako je prostor OHBP-a opremljen modernom, sofisticiranom opremom te zadovoljava najviše standarde.

Osim povećanja kvalitete zdravstvene zaštite, novi prostor osigurat će punu funkcionalnost OHBP-a kao najučinkovitijeg načina pružanja hitne medicinske skrbi, jer je prilagođen svim potrebama zbrinjavanja hitnih i životno ugroženih pacijenata, ističu u Ravnateljstvu.

Izgradnja trajala od srpnja 2021.

Građevinski radovi na izgradnji nove zgrade OHPB-a počeli su 26. srpnja 2021., ukupna je površina nove zgrade 8000 četvornih metara bruto površine.

Unutar zgrade predviđen je smještaj 21 ambulantne dnevne bolnice ili jednodnevne kirurgije, hitna laboratorijska dijagnostika, dvije operacijske sale, jedna sala za liječenje boli, opservaciju i radiološku dijagnostiku i kompletan OHBP u prizemlju.

Vrijednost projekta procjenjuje se na više od 22 milijuna eura, novac je osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, državnog proračuna te manji dio iz vlastitih sredstava, a konačna vrijednost zbog porasta cijena na tržištu bit će utvrđena nakon završetka projekta.

Pročitajte više

 

Pročitajte više