Novi prosvjed Vučićevih protivnika. Organizatori upozorili na ubačene provokatore

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

PROSVJED "Srbija protiv nasilja", peti u nizu nakon tragedija u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela kod Mladenovca, održat će se danas u Beogradu, a namjera prosvjednika je da u povorci od Skupštine Srbije okruže četvrt u kojoj je sjedište predsjednika Republike.

Prosvjedi su potaknuti dvjema masovnim pucnjavama početkom svibnja, kada je ubijeno 18 mladih ljudi koje prosvjednici vide kao žrtve toleriranja nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti, a današnji se održava točno mjesec dana nakon ubojstva u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Na prethodnim prosvjedima blokirali središte grada

Na prethodna četiri prosvjeda, održana na poziv proeuropske oporbe, deseci tisuća prosvjednika blokirali su središte grada, dvaput glavnu prometnicu na autocesti kroz prijestolnicu, a prošle subote u povorci je blokirana Radio-televizija Srbije, čije izvještavanje prosvjednici ne vide kao informiranje u javnom interesu, već kao nekritičku naklonost aktualnoj vlasti.

Današnji prosvjed bi mogao biti još masovniji uslijed oštrih reakcija u javnosti nakon što su zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije nazvali "šljamom" glumce koji su podržali prosvjednike i njihove zahtjeve. Glumci su ovog tjedna objavili proglas nazivajući nasiljem ocjene zastupnika SNS-a.

Traže smjenu Gašića i Vulina

Organizatori prosvjeda upozorili su da bi na današnji skup mogli biti ubačeni provokatori iz desničarskih skupina pod kontrolom vlasti kako bi se delegitimirali zahtjevi prosvjednika. Poručeno je da neće biti razgovora s predsjednikom Srbije sve dok ne budu ispunjeni svi zahtjevi građana koji "traže normalnu državu, u kojoj će svi biti sigurni".

Među ostalim, traži se smjena vodstva RTS-a te oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promicanja nasilja i nemorala te emitiranja programa koji afirmiraju nasilje, kriminal i agresiju.

Na popisu zahtjeva su i smjene ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića te direktora sigurnosne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno pod pritiskom javnosti ostavku podnio ministar prosvjete Branko Ružić. Vlast prosvjede smatra političkim, a proeuropsku oporbu optužuje da "lešinari" tragedijama. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više