Novi šef škotskih nacionalista je Humza Yousaf: "Neovisnost nam treba odmah"

Foto: EPA

Škotski nacionalisti (SNP) izabrali su danas Humzu Yousafa za novog čelnika nakon žestoke utrke koja je otkrila podjele u stranci oko politike i zastale kampanje za neovisnost.

Tridesetsedmogodišnji praktični musliman naslijedit će Nicolu Sturgeon na vrhu Škotske nacionalne stranke (SNP) i nakon glasanja u parlamentu na čelu poluautonomne vlade.

Odlazak karizmatične čelnice

Stranačku kampanju obilježili su osobni napadi troje kandidata. Jedinstvo SNP-a, koje je uvijek bilo najjače oružje stranke, narušilo je neslaganje oko toga kako provesti drugi referendum o neovisnosti Škotske i društvene reforme, uključujući prava transrodnih osoba.

Yousaf preuzima stranku s osnovnim ciljem - neovisnost Škotske.

No dok neovisnost podupire četvero od desetero Škota, odlazak karizmatične Sturgeon mogao bi usporiti zanos koji je dosad stajao iza inicijative za prekidom veza s Ujedinjenim Kraljevstvom.

"Škotskoj neovisnost potrebna više nego ikada prije"

SNP nema jasne strategije kako osigurati da novi referendum prođe, što je bio jedan od razloga zašto je Sturgeon dala ostavku.

"Škotskoj je neovisnost potrebna više nego ikada prije", rekao je Yousaf i obećao da će u to uvjeriti one koji se protive razlazu.

"Škotskom je narodu neovisnost potrebna odmah, više nego ikada prije, i mi ćemo biti generacija koja će ostvariti neovisnost Škotske", istaknuo je nakon objave rezultata stranačkih izbora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više