Novi sudski udarac Trumpu: Ipak će morati pokazati porezne prijave

Foto: EPA

ODBOR američkog Zastupničkog doma ima prava na uvid u poreznu prijavu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, presudio je danas žalbeni sud. Žalbeni sud američke prijestolnice donio je odluku protiv bivšeg republikanskog predsjednika, presudivši da je zahtjev odbora opravdan. 

Sud je odlučio da taj zahtjev ne krši diobu vlasti i nije neustavan, kao ni odluka vlade Joea Bidena da preda prijave Kongresu. 

Porezne informacije mogle bi biti objavljene prije izbora 2024. 

Ova odluka korak je prema dovršetku nekoliko godina duge pravne borbe oko Trumpovih poreznih prijava te bi mogla dovesti do objave informacija o njegovim financijama prije izbora 2024. godine. 

Ova presuda dolazi dan nakon što je Trump objavio da su agenti FBI-ja izvršili pretres njegovog imanja na Floridi i provalili u njegov sef. Trumpov sin potvrdio je da je to učinjeno u sklopu istrage o odnošenju predsjednika prema službenim dokumentima Bijele kuće za koje dio američkih medija piše da su često uništavani. 

Trumpov odvjetnik zasad šuti

Odbor Zastupničkog doma danas je nakon presude objavio da brzo očekuje porezne prijave republikanca. Trumpov odvjetnik nije još komentirao presudu niti najavio moguću žalbu Vrhovnom sudu. 

Sud je odbio argumente Trumpovih odvjetnika da prijave trebaju ostati tajne jer je odbor politički motiviran. Trump je bio prvi predsjednik u 40 godina koji nije objavio svoje porezne prijave koje bi otkrile njegovo pravo bogatstvo i aktivnosti njegove obiteljske tvrtke.

Pročitajte više

 

Pročitajte više