Novi Zeland zbog 9 slučajeva omikrona postrožio mjere, premijerka otkazala vjenčanje

Foto: EPA

NOVOZELANDSKA premijerka Jacinda Arden otkazala je svoje vjenčanje nakon što je uvela nova epidemiološka ograničenja suočena sa širenjem omikron inačice covida-19 u zajednici.

Novi Zeland u nedjelju od ponoći uvodi pravila o maskama i ograničava okupljanja pošto je devet pozitivnih slučajeva pokazalo da je došlo do lokalnog prijenosa nove varijante.

Zaražena obitelj i stjuardesa

Riječ je o obitelji koja se vratila u Nelson na Južnom otoku nakon što je bila na vjenčanju u Aucklandu na Sjevernom otoku, ali i drugim događanjima. Pokazalo se da su članovi obitelji i stjuardesa iz zrakoplova kojim su putovali pozitivni.

Ta otočna država od nedjelje u ponoć stavit će postavke protiv širenja nove inačice na crveno, što znači više nošenja maski i ograničavanje okupljanja na sto potpuno cijepljenih osoba u zatvorenim ugostiteljskim objektima, poput barova i restorana i na događanjima kao što su vjenčanja.

Nisu u lockdownu

Premijerka je na konferenciji za novinare rekla da crveno ne znači zaključavanje te da će stanovnici i dalje moći posjećivati obitelj i prijatelje te putovati po zemlji.

Za svoje vjenčanje rekla je da se neće održati, dodavši kako joj je žao bilo koga kome se dogodio sličan scenarij. Upitna što misli o otkazivanju, kazala je "Takav je život" Zaključila je da nije drugačija od tisuća drugih Novozelanđana koji su snosili puno teže posljedice.

Pročitajte više

 

Pročitajte više