Novinarka tvrdi da ju je ravnatelj s HRT-a seksualno uznemiravao. HRT: To nije istina

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

GLAVNI ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić reagirao je na medijske napise kojima se ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić proziva za navodno seksualno uznemiravanje novinarke, poručivši da je "uvidom u sve okolnosti i činjenice utvrđeno da tvrdnje djelatnice HRT-a nisu osnovane". 

Reakcija glavnog ravnatelja uslijedila je danas nakon što je tjednik Nacional objavio kako je ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja.

>> Nacional: Novinarka prijavila ravnatelja s HRT-a za pozive u stan, aluzije na trojac

Kako piše Nacional, jedna od novinarki HRT-a prijavila je Stipića nadređenima tereteći ga za neprimjerene razgovore i seksualne sugestije na sastanku krajem 2019., a sve je to bilo "zapakirano" u pomaganje u napredovanju na poslu. Osim toga, novinarka je za mobing optužila i urednicu Informativno-medijskog servisa HTV-a Katarinu Perišu Čakarun tvrdeći da je tri godine diskriminira i omalovažava zbog činjenice da je u tom periodu dva puta bila trudna, navodi se u Nacionalu.

"Tvrdnje o nemoralnoj ponudi nisu osnovane"

"Vezano uz navode djelatnice HRT-a o navodnoj nemoralnoj ponudi, naglašavamo kako je urednica Informativno medijskog servisa HTV-a (IMS-a) kao nadređena odgovorna osoba, odmah po saznanju o mogućem uznemiravanju o tome obavijestila nadređene koji su proveli sve potrebne radnje u svrhu provjere navedenih tvrdnji. Uvidom u sve okolnosti i činjenice, utvrđeno je da navedene tvrdnje djelatnice HRT-a nisu osnovane", ističe se u reagiranju.

Dodaje se i kako HRT odbacuje i optužbe o diskriminaciji trudnica i naglašava kako je djelatnica koja se poziva na diskriminaciju upravo tijekom trudnoće primljena u stalni radni odnos.

"Hrvatska radiotelevizija ima nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja ili uznemiravanja po spolnoj i bilo kojoj drugoj osnovi te suosjeća sa svakom osobom koja je doživjela neki oblik neugodnosti na radnom mjestu ili u privatnom životu", navodi se u reagiranju. 

Stipić: Nisam joj se uvaljivao

Tvrdnje o seksualnom uznemiravanju odbacio je i prozvani ravnatelj Mislav Stipić.

"Nije bilo nikakvih neprimjerenih ni poruka ni susreta niti sam joj se 'uvaljivao'", kazao je Stipić za Nacional.

No s druge su strane Maja Sever, sindikalna povjerenica, i Sanja Mikleušević Pavić, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva (HND) na javnoj radioteleviziji, nakon objave teksta u Nacionalu od Nadzornog odbora i glavnog ravnatelja HRT-a zatražile osnivanje neovisnog Povjerenstva koje bi zaprimalo prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u. 

"Nakon objave teksta u Nacionalu iz kojeg je vidljivo da Uprava HRT-a sama provodi i donosi presude u slučajevima seksualnog uznemiravanja te iz kojeg je vidljivo da tijekom tog postupka krše niz pravila postupanja i ne štite žrtvu već je dodatno viktimiziraju, zahtijevamo da pod hitno osnujete neovisno Povjerenstvo po uzoru na druge institucije koje se susreću s ovim problemom, koje će, uz jamstvo anonimnosti, zaprimati prijave seksualnog uznemiravanja na HRT-u", ističe se u priopćenju objavljenom na stranicama HND-a.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više