Novo istraživanje: Popularnost HDZ-a, SDP-a i Možemo u padu

Foto: RTL

OBJAVLJEN je novi CRO Demoskop. HDZ je i u kolovozu prva opcija hrvatskih birača, ali prvi put u četiri mjeseca u padu, stoji u istraživanju koje je nastalo u suradnji RTL-a i Promocije plus. Nalaze se na vrhu ljestvice rejtinga stranaka s izborom od 27,1 posto (srpanj 27,3 posto).

U padu su i ostali na ovom političkom tronu, i SDP (kolovoz 16,1 posto - srpanj 17,5 posto) i Možemo, koji su sve dalje od vladajuće stranke. Platforma Možemo! je zadržala treće mjesto s izbornom potporom od 10,6 posto u kolovozu (srpanj 11,6 posto).

Da su izbori provedeni početkom kolovoza HDZ bi bio relativni izborni pobjednik, s velikom prednosti ispred glavnog konkurenta, SDP-a ali i ostatka političke konkurencije. Mostova se izborna podrška zadržala na prošlomjesečnoj razini (8,4 posto), bori se s trendom pada za razliku od Domovinskog pokreta koji peti mjesec u nizu nastavio s laganim rastom izbora (od 4,7 posto u travnju do kolovoza 5,8 posto).

Kod vodeće petorke samo je jedan međumjesečni dobitnik u odnosu na srpanj - Domovinski pokret (0,4 postotna boda). Sve ostale stranke ispod su izbornog praga, CENTAR (1,9 posto), HSS i FOKUS (1,3 posto)  i Radnička fronta (1,1 posto).

Posljednji u prvih 10 stranaka, s točno jedan posto su debitanti Cro Demoskopa, nova hrvatska stranka - Socijaldemokrati (kolovoz 1,0 posto). To je izuzetno loš rejting kada se pogleda snaga njihovog saborskog kluba koji je zapravo nastao raspadom SDP-a. Upravo oni, nakon HDZ-a, su drugi klub u Saboru, s čak 18 zastupnika, a eto sa samo jednim postotnim bodom potpore.

I dalje se mjeri visok udio neodlučnih birača (kolovoz 17,8 posto - srpanj 18,4 posto). što je više od SDP-a kao druge stranke u zemlji.

Najpozitivniji političar

Pogledajmo ima li promjena u vrhu najpopularnijih političara - nema! Predsjednik Milanović (kolovoz 16,8 posto - srpanj 16,9 posto - rekordnih 23,7 posto iz studenog prošle godine) od ožujka prošle godine je na vrhu, ali mu se premijer Plenković (kolovoz 16 posto - srpanj 15,8 posto) približio na niti jedan postotni poen, što je najmanja razlika od srpnja prošle godine.

Zagrebački gradonačelnik Tomašević (kolovoz 4,6 posto - srpanj 4,1 posto) vratio se u top tri, gdje ga je prošli mjesec izgurao Zdravko Marić (kolovoz 4,4 posto - srpanj 10,2 posto) koji je otišao iz politike, ali je eto i dalje četvrti najpopularniji političar u zemlji.

Najveći dobitnik otvaranja Pelješkog mosta je Oleg Butković (kolovoz 2,0 posto). Ministar prometa, koji sam za sebe voli priznati da je osrednjih intelektualnih i političkih sposobnosti, peti je najbolji hrvatski političar što mu je i najbolji rezultat dosad.

Ispod dva posto potpore tu su još Sandra Benčić (kolovoz 1,8 posto -  srpanj 1,7 posto) i Ivan Penava (kolovoz 1,6 posto) te Peđa Grbin (kolovoz 1,5 posto), Biljana Borzan (kolovoz 1,3 posto) i Božo Petrov (kolovoz 1,2 posto). Svi se, pa i prva trojka i dalje mogu sakriti iza najpopularnijeg gospodina "Nitko" koji se približava 30 posto.

Najnegativniji političar

Pogledajmo i listu negativaca. Nju i dalje predvodi premijer Plenković (kolovoz 26,7 posto - srpanj 27 posto) kojemu nepopularnost i dalje blago pada kao i predsjedniku Milanoviću (kolovoz 22,5 posto -  srpnju 23,2 posto). No dvostruko je zato nepopularnost porasla Miloradu Pupovcu (kolovoz 5,4 posto - srpanj 2,5 posto).

Negativan doživljaj raste i prema ministrima obrane i zdravstva, kao i prema zagrebačkom gradonačelniku, dok blago pada predsjedniku Hrvatskog sabora. Dakle iz "top trojke" slijede ih dva aktualna ministra: Mario Banožić (kolovoz 2,5 posto - srpanj 1,¸4 posto) i Vili Beroš (kolovoz 2,3 posto - srpanj 2,1 posto).

Ljestvicu prvih deset "najnegativnijih" domaćih političara zatvaraju Tomašević (kolovoz 1,8 posto), Gordan Jandroković (kolovoz 1,6 posto), Gordan Grlić Radman (kolovoz 1,5 posto), Ivan Penava (kolovoz 1,0 posto) i Peđa Grbin (kolovoz 0,9 posto). Sve više građana smatra da su svi političari negativci - više od 14 posto

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora

Takve su i vaše ocjene političkih institucija. Jedino Uredu predsjednika i dalje dajete mršavu trojku (kolovoz 2,74 - srpanj 2,79 ).  Što je nova najniža ocjena za doživljaj rada predsjednika Republike od početka njegova mandata. Dok rad Vlade ( kolovoz 2,31 - srpanj 2,32), kao i Sabora (kolovoz 2,19 - srpanj 2,20) koji sad ni ne radi, ocjenjujete sa: sjedi dva.

Kuda plovi ovaj hrvatski brod? U "dobrom smjeru" smatra više ispitanika nego u srpnju (kolovoz 17,5 posto - srpanj 16,5 posto), a godišnji odmori su očito utjecali na vaš optimizam pa je osjetan pad onih koji vide pogrešan smjer zemlje, sa 75 na 70 posto (kolovoz 70,2 posto - srpanj 74,5 posto). Kakav je smjer zemlje ne zna 12,3 posto građana (srpanj 9,0 posto). U svakom slučaju dobro je dok se plovi i, nadamo se, priprema za najavljene jesenske kiše i oluje.

Otvaranje Pelješkog mosta najvažniji je događaj mjeseca za 41 posto građana, dok je prošlomjesečna top tema sada na drugom mjestu. Rast inflacije, rast cijena energenata i roba široke potrošnje je u kolovozu bila izbor za najvažniju temu u 22,6 posto slučajeva (srpanj 52,4 posto - lipanj 22,7 posto).

Pročitajte više

 

Pročitajte više