NYT objavio snimke, tvrdi da su novi dokazi da su Rusi ubijali zarobljenike

Ilustracija: Profimedia

NEW York Times objavio je snimke za koje tvrdi da su novi dokaz ruskog ubijanja zarobljenika u Buči. Američki medij objavio je, kako tvrdi, dokaze da su ruske snage pogubile najmanje osam ukrajinskih zarobljenika 4. ožujka u Buči, nedaleko od Kijeva. Rusija je u više navrata demantirala izvješća o zločinima tijekom okupacije grada. NYT dodaje da ruska ministarstva obrane i vanjskih poslova nisu odgovorila na nove zahtjeve za komentare vezane uz nove snimke. 

Dvije snimke prikazuju ruske trupe kako uz prijetnju oružjem vode ukrajinske zarobljenike po ulicama Buče, grada u kijevskom području. Neki od zarobljenika imaju pokrivenu glavu i drže se za pojas, dok drugi imaju ruke iza glave. "Hodaj desno, kujo", kaže jedan od ruskih vojnika, prema snimci koju je objavio NYT. Snimke su, tvrde Amerikanci, preuzete s nadzornih kamera 4. ožujka, ali i od svjedoka ovoga zločina iz obližnje kuće. NYT tvrdi da je ovo najjasniji dokaz da su zarobljenici snimljeni prije nego što su pogubljeni.

"Taoci leže tamo, uz ogradu", kaže osoba koja snima jedan od videa. Osoba broji: "Jedan, dva, tri, sigurno, četiri, pet, šest…" Ukupno je zadržano devet osoba. Muškarci su pritisnuti na tlo, uključujući i jednog koji nosi svijetloplavu trenirku s kapuljačom. Snimka se tu prekida, ali osam svjedoka ispričalo je NY Timesu što se sljedeće dogodilo. Prema njihovim riječima, ruski vojnici odveli su ih do obližnje zgrade, čuli su se pucnjevi, a zarobljenici se nikad nisu vratili.

Dron je dan kasnije, 5. ožujka, snimio prvi vizualni dokaz koji potvrđuje gore navedeno svjedočanstvo. Snimka pokazuje mrtva tijela koja leže pokraj zgrade u ulici 144 Jablunska dok dva ruska vojnika stražare pokraj njih. Među tijelima vidi se i prepoznatljiva svijetloplava trenirka. 

Fotografija pogubljenih zarobljenika u dvorištu te zgrade, nekih s vezanima rukama, bila je među mnoštvom fotografija objavljenih početkom travnja, nakon što su se ruske snage povukle iz Buče. Najviši ruski dužnosnici od samog početka odbacuju tvrdnje da su počinili zločine u Buči te takve priče nazivaju "provokacijama i lažima".

Pročitajte više

 

Pročitajte više