O covid-potvrdama: "Ako zabrane ulaske u šoping-centre, ja ću se cijepiti"

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

ŽELJA za što većom procijepljenošću stanovništva rezultirala je najavama o obveznim covid-potvrdama za ulazak u šoping-centre i noćne klubove. Ove odluke najviše će utjecati na mlade, koji se smatraju skupinom male procijepljenosti, a veliki su prijenosnici zaraze. Media Servis provjerio je što mladi misle o odluci koja bi početkom jeseni mogla stupiti na snagu.

Niz tjedana epidemiološka slika za Hrvatsku je zadovoljavajuća. Ipak, strahuje se od pojave četvrtog vala na jesen, uzrokovanog delta sojem koronavirusa. Upravo zbog toga Stožer i vlada sve intenzivnije razmatraju nove restriktivnije mjere nakon turističke sezone. Moguća odluka Stožera koja je najviše odjeknula u javnosti odnosi se na zabranu ulaska u šoping-centre i noćne klubove svima onima koji nemaju covid-potvrdu. Ovo bi najviše utjecalo na mlade, skupinu koju Stožer često proziva za neodgovorno ponašanje.

​Psiholog Mitja Ružojčić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu smatra kako su dosadašnja ograničenja znatno utjecala na mlade, ali se nada kako agresivnih reakcija neće biti previše.

Za Media Servis je izjavio:

"S jedne strane bi mogao dio njih potaknuti za cijepljenje, ali s druge strane bi mogao izazvati revolt kod ovih drugih koji se ne slažu s takvim restriktivnim mjerama. Ja mislim da bi puno efikasniji način u poticanju cijepljenja bio dodatno informiranje o dobrobitima cijepljenja i negativnim stranama toga."

Došlo do revolta ili ne, piše Media servis, osim onih koji su cijepljeni muke stalnih testiranja bili bi oslobođeni i svi oni koji su koronavirus preboljeli u posljednjih šest mjeseci. Oni će dobiti covid-potvrde i moći uživati u blagodatima šoping-centara, noćnih klubova i ostalih evenata. Pošteđeni izdavanja digitalne potvrde u ovom slučaju bit će samo djeca. Cilj je doći na istu situaciju kao i 2019. godine, bez maski, ograničenog broja sudionika, zatvaranja kafića i restorana.

Što kažu mladi?

Reakcije mladih se ne stišavaju.

"Mislim da se zabranom ulaska u šoping-centre neće ništa postići zato što ljudi imaju alternativu."

"Katastrofa! Pa jel moguće da ne mogu u šoping-centre ići ako nisam cijepljena? Znači ja se idem cijepiti odmah sad. Odmah!"

"Smatram da bi ta odluka remetila osnovnu ljudsku slobodu, slobodu kretanja i to nije u redu."

"Da se na taj način samo stvaraju razlike u društvu. Ja se za sad još uvijek ne bih cijepila."

"Mislim da je to apsurdno što se uopće uvodi takav sistem da bez potvrda ne možeš otići nigdje."

A da Stožer ozbiljno cilja na prisiljavanje mladih na cijepljenje pokazuje nam otvaranje noćnih klubova. Nadaju se kako će se dio mladih odazvati cijepljenju s obzirom na to da su covid-potvrde obvezne za ulazak. Uz to, već je zabranjena prodaja alkoholnih pića od 24 sata do 6 ujutro, nastava je dugo bila online, a sad se govori i o zabrani ulaska u šoping-centre i bolnice. Jasno je zašto bi dio njih mogao biti ogorčen i sklon kritiziranju trenutnog stanja.

Potrebna je edukacija

Psiholog Ružojčić ipak tvrdi kako do većih incidenata ne bi trebalo doći: ''Ja ne mislim da će to toliko negativno utjecati na psihičko i mentalno zdravlje mladih. Ne vjerujem da bi se moglo nešto drastično dogoditi u smislu toga da se zainate pa se poveća broj prosvjeda u smislu nasilnih prosvjeda ili takve stvari.''

Ružojčić kao rješenje za niski postotak cijepljenih navodi bolju edukaciju o dobrim i lošim stranama cjepiva.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković hvalio se kako ne želi nikoga prisiljavati na cjepivo, ali izgleda kako je sve to palo u vodu. Jer iako cijepljenje nije obavezno, njime bi se sve više stvari moglo uvjetovati.

Pročitajte više