SMRT MILANA BANDIĆA

O mrtvima sve najbolje? Bandić je bio lopov i primitivac koji je uništio Zagreb

Foto: Pixsell

POKUŠALI smo nabrojati sve afere Milana Bandića u posljednjih dvadeset godina. Uspjeli smo nabrojati i objasniti više od 60 afera, iako smo svjesni da je afera bilo puno više od toga. Gotovo sve afere otkada postojimo pratili smo i na stranicama Indexa.

Evo pregleda. 

BANDIĆEV KUM
2000. - danas

Godinama se pisalo o poslovima koje je dobivala Tigra, građevinska tvrtka Bandićevog kuma Milana Penave. Pod posebnim povećalom bile su afere "Paviljon", "Potok", "WC", Montažna kućica", "Gupčeva zvijezda". Obnova tramvajskog stajališta na Gupčevoj zvijezdi stajala je 1.5 milijuna kuna ili čak šest tisuća eura po metru četvornom. Obnova drvene konstrukcije paviljona u Parku Vladimira Nazora plaćena je 2.1 milijun kuna odnosno 4152 eura po četvornome metru. Kućica ZET-a plaćena je po cijeni od pet tisuća eura po kvadratu, a dva WC-a milijun i pol kuna.

> Penava na poslovima sa Zagrebom dobio preko 64 milijuna: Istražitelji pretresli vilu Bandićevog kuma

AFERA ZAGREPČANKA
2001.- 2008.- 2020.

Bandić je s tadašnjim stečajnim upraviteljem "Zagrepčanke" potpisao kupoprodajni ugovor za to zemljište, a tada je navodno oštetio Zagrepčane za oko 30 milijuna njemačkih maraka. Zemljište je bilo opterećeno s više od 40-ak zabilježbi kojima su tvrtke potraživale zemljište, odnosno dijelove zemljišta zbog dugova. Pokušao je 2008. godine prodati to zemljište IGH-u i Juri Radiću, no oni su odustali zbog "neotklanjanja pravnih nedostataka na nekretninama koje su predmet kupoprodaje". Bandić je prodaju Zagrepčanke svojedobno zvao poslom stoljeća. U proračunu za ovu, 2021., godinu predviđala se prodaja Zagrepčanke.

GRADSKA KAVANA
2001.

Bandićev susjed iz Hercegovine Ivan Šućur dobio je u najam Gradsku kavanu, a po mnogima se radilo o bespravnom poslu. Naime, zakupio je taj atraktivan prostor po još atraktivnijoj cijeni - za samo jednu kunu.

BANDIĆ PIJAN ZA VOLANOM
2002.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić policajcima je nudio mito i prijetio im zvanjem nadređenih kada su ga uhvatili pijanog za volanom. Tvrdio je da "nije bio pijan, nego je alkohol u krvi bio zbog osvježivača daha". Policajac koji ga je zaustavio dobio je protuzakonit otkaz. Zbog ove afere Bandić se morao povući s mjesta gradonačelnika.

MAMIĆEVI NEBODERI
2003.

Gradska skupština po hitnoj je proceduri prihvatila detaljne urbanističke planove za tzv. Mamićeve i Horvatinčićev neboder. Zdravko Mamić godinama će kasnije biti oslobođen optužbe da je 30. travnja 2003. u uredu tadašnje gradonačelnice Vlaste Pavić uništio službenu ispravu, a kasnije i prijetio smrću bivšem pročelniku gradskog Zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša Miljenku Mesiću.

AFERA CROATIA BUS
2003.

Grad Zagreb i Croatia Bus d.d. sklopili su ugovor o zamjeni zemljišta kojim je Grad Zagreb oštećen za 3.8 milijuna kuna. Mediji su tada pisali da je bivši glavni državni odvjetnik zataškavao ovu aferu.

ŽNIDARIĆ
2003.

Sporne zgrade na Vrbiku su sagradile dvije tvrtke, Innig i Ivar koje su bile u vlasništvu kontroverznog, danas pokojnog poduzetnika Željka Žnidarića. Protiv Bandića je podnesena prijava da je pogodovao Žnidariću i oštetio Zagreb za 12.5 milijuna kuna. Čak 16 godina kasnije, arhitekt i dizajner interijera Ante Vrban priznao je u USKOK-u kako mu je zagrebački gradonačelnik darovao stan od 34 četvorna metra u zagrebačkom naselju Vrbik. Baš u toj zgradi.

STADION MAKSIMIR I DINAMO
2003. - danas

Ukupna ulaganja Grada Zagreba u stadion Maksimir od 2003. procjenjuju se na oko milijardu kuna. Riječ je o svojevrsnom spomeniku korupcije jer su se za taj novac mogla sagraditi tri to četiri velebna stadiona. Stadion Maksimir je danas jedan od najružnijih u ovom dijelu Europe, a dio stadiona uopće nije ni uporabljiv. Bandić je i financirao Dinamo, i bio u dobrim odnosima sa Zdravkom Mamićem koji se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Naime, Mamić se bogatio na transferima na temeljima izgrađenim od novca poreznih obveznika koje mu je gradonačelnik Milan Bandić dotirao iz gradskog proračuna.

JAKUŠEVAC
2003. - danas

Bandić je dugogodišnjim nedjelovanjem i propustima oko gospodarenja otpadom ugrožavao stanovnike Zagreba. Još 2003. godine Bandić je rekao da će se spaliti ako do tada ne sanira odlagalište na Jakuševcu. "Profit s frakcijama otpada ostvaruju samo njegovi kumovi i prijatelji, a građanima je osim skorašnjeg poskupljenja prijetilo i zagađenje zraka”, rekao je gradski zastupnik Renato Petek.

> Što Bandićeve izjave govore? Da Zagrepčane smatra idiotima

PRODAJA HOTELA PARK I ZGRADE CRVENOG KRIŽA
2004.

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj ukazala je na nesavjesnu kupoprodaju Hotela "Park" i zgrade Crvenog križa na Jarunu, što je predstavljeno u udarnim minutama HRT-ovog Dnevnika. "Ovo je vrhunac neviđene hajke usmjerene na moju diskreditaciju", rekao je tada Bandić i na tome je, kako saznajemo, stalo.

IZRAVNE POGODBE
2005. - 2020.

Godinama su se spominjale izravne pogodbe gradonačelnika Bandića, a sve se počelo raspetljavati kada je otkriveno da je izravnom pogodbom u pregovaračkom postupku bez objave poziva Bandić dao posao vrijedan 2,852.763 milijuna kuna tvrtki koja mu je uredila penthouse. Godinama kasnije pojavljivale su se sumnjive pogodbe.  

ZAGAĐENA VODA NA VRBANIMA
2005.

"Voda je čista!", govorio je Bandić dodajući da bolju vodu u životu nije popio. Da ta voda na Vrbanima oštećuje bubrege i jetru te može uzrokovati i rak, utvrdili su pravomoćno sudovi.

AFERA BUŽANOVA
2005.

Bandić je preko tvrtke Hypo-Alpe-Adria Consultants, dijela Hypo banke na koju su prebačeni građevinski pothvati, pod sumnjivim okolnostima kupio stan u Bužanovoj ulici gotovo u isto vrijeme kad i njegov brat. USKOK je još 2009. potvrdio da ispituje tu informaciju, no tek će pet godina kasnije pokretanjem "slučaja Agram" doći do detalja o Bandićevom penthausu koji je bio spojen sa stanom njegova brata.

Zbog nemara suda Bandiću odblokirana sumnjiva imovina

IZMJENE GUP-a
2005. - 2009.

U najmanje 43 slučaja nezakonito se i neovlašteno izmijenila i dopunila prostorno-planska dokumentacija. Teretilo se Bandićeve bliske suradnike i svi su osuđeni, ali nitko nije išao u zatvor. USKOK je na zadnjem ročištu izmijenio optužnicu i smanjio štetu s prvotnih 68 milijuna kuna na 340 tisuća kuna. Iako se Bandića povezivalo s aferom GUP, on nije bio obuhvaćen optužnicom.

> Optužbe na račun Bandića: "U 58 dokumenata GUP-a 90 posto je nezakonito"

AFERA PROČISTAČ
2005-2008.

USKOK tereti bivšeg direktora Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) da je uz trojicu partnera počinio niz nezakonitosti pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Tereti ih se za primanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja i pomaganje u tom nedjelu. Afera je teška 40 milijuna kuna, a Bandić je ovdje pozvan kao - svjedok. No sporan je i štetan ugovor između grada i koncesionara ZOV-a prema kojoj građani plaćaju veću cijenu.

>  Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora u aferi Pročistač

ROBNI TERMINALI, RYTEC
2005.

Riječ je o pogodovanju pri kupnji tvrtke jednoj privatnoj tvrtki, a Zagrebački holding je oštećen za oko pola milijuna kuna. Vlasnica privatne tvrtke bila je životna družica tadašnjeg šefa Holdinga, a na kraju se teretilo danas pokojnog ujaka Bandićeve supruge, bivšeg direktora Zagrebačkih cesta Ivana Kolarića.  

ZAMJENE ZEMLJIŠTA
2005. - 2007.

Spominjale su se sporne zamjene zemljišta u korist Zagrebačke nadbiskupije i tvrtke CIOS, no nisu se našle u kasnijim akcijama USKOK-a i tužbama.

AFERA CVJETNI I VARŠAVSKA
2006.

Investitor je bio kontroverzni hrvatski poduzetnik Tomislav Horvatinčić, a GUP je izmijenjen u njegovu korist. Tada su održane masovne demonstracije u Varšavskoj ulici, a većina prosvjednika danas se nalazi u političkoj opciji Zagreb je naš.

> Video: Prosvjednici Uskok tražili da pohapsi mafiju, "Bandiću lopovu" vikali da je prodao Varšavsku

KUPOVINA GREDELJA
2006.

Gredelj je 2006. godine kupljen za 660 milijuna kuna. Zbog te kupovine Holding se morao zadužiti izdavanjem obveznica te je svojedobno kupio i Gredelj i Zagrepčanku za skoro 900 milijuna kuna. Zagrepčani su otplaćivali kamate, a zemlja je stajala prazna. Planirala se prodaja sljedeće godine.

AFERA GALJUFOVA
2006.

Stanari ulice prosvjeduju protiv odluke da se slijepa ulica pretvori u dvosmjernu prometnicu, otkrivaju i kako su se radovi tada odvijali bez nužnih dozvola. Štoviše, Institut za promet i veze izradio je prometnu studiju za područje od Draškovićeve do maksimirskog stadiona, u kojoj stoji da ne treba probijati Galjufovu ulicu. Bandić je unatoč svemu pustio u promet ovu ulicu kao dvosmjernu.  

POGODOVANJE KONZUMU
2006.

Grad Zagreb obavio je prenamjene GUP-a, zamijenio zemljišta s Konzumom kako bi Todorić mogao graditi u Zagrebu te stavio građevine Konzuma u prioritet GUP-a, da bi nakon svega Ivica Todorić i Milan Bandić pokrenuli zajedničku akciju "Vratimo djeci igrališta".

PRENAMJENA ZEMLJIŠTA RESNIK
2006.

Riječ je o zemljištu koje su kupile osobe izravno povezane s čelnim dvojcem iz Grada Zagreba, a trebali su zaraditi najmanje 16 milijuna eura. Grad Zagreb prenamijenio je to zemljište u građevinsku zonu, što je izuzetno pogodovalo novim vlasnicima.

> Naselje Resnik kamen spoticanja: Bandić bi na istom mjestu gradio i stanove i smetlište

AFERA KRAŠOGRAD
2007.

Sporna zamjena zemljišta između Grada i dvije tek osnovane tvrtke na čelu kojih su bili studenti. U spornoj razmjeni Zagreb je dao 20.000 četvornih metara zemljišta uz Maksimirsku cestu za 35.000 četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu. Zemljište u Maksimiru procijenjeno je na 321 euro po četvornom metru, a parcela u Sesvetskom Kraljevcu na 185 eura. Afera je teška 151 milijun kuna. Tek početkom prošle godine potvrđena je optužnica prema kojoj se terete bivša pročelnica, njen zamjenik, vještak, odvjetnik i drugi.

> Index doznaje: Uskok priprema optužni prijedlog protiv Bandića za slučaj "Krašograd"

> Potvrđena optužnica za Krašograd, Bandićeva ekipa oštetila Grad za 151 mil. kuna

BANDIĆ TODORIĆ - AFERA GROKOMP
2007.

Sporna je zamjena zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke Grokomp nekretnine iza koje je stajao Ivica Todorić. Grokomp je dobio atraktivno zemljište na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice, neposredno pokraj Agrokorova Superkonzuma, a Grad Zagreb ostao je praznih rukava. Optužnica je potvrđena prošle godine protiv Bandićevih suradnika.

AFERA ARENA
2007. - danas

Tadašnji premijer Ivo Sanader i zagrebački gradonačelnik Bandić potpisali su 2007. godine Sporazum o zajedničkom financiranju zakupnine za Arenu Zagreb. Na kraju, ispalo je da smo Arenu izgrađenu za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu platiti nekoliko desetaka milijuna eura više nego što su to Sanader i Bandić najavljivali, a do danas nije osmišljen pravi plan što s Arenom, odnosno kako je napraviti profitabilnom.  

JARUNSKI LOPOČI
2007.

Bandić je branio direktora kojeg se teretilo da je prisvojio 5 milijuna kuna koje je Jarun dobio od Grada za vađenje lopoča s regatne staze i Jaruna. Nakon smjene bivši šef Jaruna postao je zamjenik direktorice Društva za upravljanje športskim objektima.

PRETUČEN RAĐENOVIĆ
2008.

Nakon što je bivši direktor Zagrebačkih cesta prijavio korupciju USKOK-u, pretučen je ispred vlastita stana. Napadači su pronađeni i kažnjeni, ali nalogodavci koji su platili premlaćivanje nikada nisu identificirani. Jedan od optuženih napadača spominjao je i Bandića kao nalogodavca, no njegove tvrdnje nikada nisu dokazane.

> Bandiću se lakše riješiti pretučenog Rađenovića nego kriminala u Holdingu

BANDIĆ GUCIĆ
2008.

Sa sinom tajkuna Josipa Gucića, Antom, zamijenio je gradskih 11.6 tisuća kvadrata na atraktivnoj lokaciji za Gucićevih 34 tisuće šikare u Resničkom gaju gdje se trebalo graditi groblje za kućne ljubimce. Nakon što se o tome saznalo u javnosti, Bandić je odustao od razmjene.

PRERADOVIĆEVA (FIKTIVNI RAZVOD)
2008.

Bandić se na sudu 1996. godine fiktivno razveo od supruge Vesne kako bi ona mogla otkupiti stan u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Nakon razvoda Vesna je podnijela Komisiji za stambene odnose grada Zagreba zahtjev za priznavanje stanarskog prava.

> Juričan objavio ugovor: "Bandić se razveo od žene da bi otkupila stan. Bravo"

> Ovo je straćara od koje su Bandići navodno otplatili kredit i kupili kćeri stan

Taj stan, koji se u međuvremenu urušio, na kraju je 2018. godine prodan Anti Vlahoviću, bivšem predsjedniku Uprave Adris Grupe za 150 tisuća eura koji je tamo izgradio vilu.

> Bandićeva žena prodala je straćaru šefu Adris grupe za 3897 eura po kvadratu

> Evo kako izgleda vila u središtu Zagreba. Tu je nekad bila straćara Bandićeve žene

NADSTREŠNICE
2009. - 2010.

Izgradnja nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima u gradu Zagrebu postavila je pitanje kako je moguće da je za jednu nadstrešnicu Grad Zagreb plaćao 96.000 kuna, što je 27.000 kuna više od stvarne cijene. Sudi se gradskom pročelniku Davoru Jelaviću i ostalima, a u tom procesu jedan od svjedoka bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

> Bandić na suđenju u aferi Nadstrešnice: Ne čitam ugovore koje potpisujem

BANDIĆ ZAGREBPLAKAT TODORIĆ
2009.

Bandić je 2009. godine donio odluku kojom se Zagrebplakatu, tvrtki u suvlasništvu Zagrebačkog holdinga i Agrokora, s 9 na 6 milijuna kuna umanjuje godišnja naknada koju treba uplaćivati u gradski proračun za obavljanje usluga oglašavanja na javnim površinama i nekretninama u gradskom vlasništvu. Ispalo je da Grad Zagreb financira nešto što bi trebao financirati Todorić.

"Poslovanjem Zagrebplakata trebale bi se baviti određene pravne institucije", govorio je tada Darinko Kosor iz HSLS-a.

SOPNICA JELKOVEC
2009.

Sopnica Jelkovec trebao je biti "zagrebački model stanogradnje", a ispao je socijalni geto i betonska pustinja na kraju metropole. Revizija je prije pet godina utvrdila da je gotovo trećina gradskih poslovnih prostora Grada Zagreba izvan uporabe, a najveći dio (848 nekretnina) odnosi se na prostore u stambenom naselju Sopnica - Jelkovec u Sesvetama. Prilikom otvorenja kompleksa građani su se žalili na nekvalitetnu gradnju.

> Prevareni kupci stanova zagrebačkog naselja Sopnica-Jelkovac: Bandić je nesposoban

PREDSJEDNIČKA KAMPANJA
2009. - 2013.

Bandić je na ime predsjedničkih donacija za izbore koji su bili 2009. godine godinama primao na račun donacije građana. Optužnica je pala.

> Fiktivne donacije Bandiću, korisnici socijalne skrbi uplaćivali mu i po 90.000 kuna?

AFERA STUPIĆI
2011 - 2020.

Otkriveno je da su prometni stupići na zagrebačkim ulicama preplaćeni za najmanje pet milijuna kuna do 2011. godine, a suluda nabavka stupića nastavljena je sve do naših dana. Poznat je i slučaj dvostrukih stupića 2019. godine koji su bili postavljeni jedni do drugih.

FONTANE I POTHODNICI
2012.

Kod izgradnje pothodnika i fontana sumnjalo se da je Bandić novac potrošio nenamjenski. Također se sumnjalo da je natječaj za posao vrijedan 18.4 milijuna kuna tako sročen da ga dobije određena tvrtka, Mešić.com.  

BANDIĆ BRAMGRAD
2012.

Milan Bandić prvo je u siječnju 2012. godine potpisao navodno štetni ugovor o zamjeni zemljišta s vlasnikom tvrtke Bramgrad da bi ta tvrtka mjesec dana kasnije prodala tu istu parcelu na Trnju za čak 30.3 milijuna kuna. Prema USKOK-u Grad Zagreb u tom je slučaju bio oštećen za 20 milijuna kuna.

BANDIĆ CIOS
2013.

Bandića se u aferi Agram teretilo i da je pogodovao Pripuzovoj tvrtki CIOS, tako da je "naštimao" uvjete natječaja za zbrinjavanje otpada. Suđenje i dalje traje.

> Uhićen Petar Pripuz, Bandićev prijatelj i kontroverzni milijunaš

> Potvrđena optužnica Bandiću i Pripuzu

CIBONA
2013.

Bandić i Lovrić godinama su vodili glavnu riječu slavnom košarkaškom klubu Cibona te se spominjalo niz nepravilnosti. USKOK se zanimao za te poslove, no na kraju nije bilo ništa. Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić na kraju je zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobođen optužbi za nezakonito zapošljavanje djelatnika KK Cibone u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga.

> Ne zatirite tragove, DORH mora ući u Bandićevu Cibonu

PROVALA U SALOON
2013.

Tri godine nakon provale u zagrebački Saloon Uskok je obustavio istragu protiv Ivice Lovrića, Željka Telinca, Tomislava Kolarića i trgovačkog društva Klokan u kojoj su se sumnjičili za zloporabu položaja i ovlasti te zloporabu u gospodarskom poslovanju. Riječ je o slučaju koji se istraživao u sklopu priče o poslovanju Cibone, zakupu diskoteke Saloon te transferu Darija Šarića.

> Bandićeva i Lovrićeva osveta: Pet godina nakon provale, Saloon i dalje zatvoren

AFERA STROJARSKA
2013.

Bandić je izbrisao iz vlasništva nad nekretninom aktivni nogometni klub i njihov teret kako bi tu parcelu u Strojarskoj ulici pod sumnjivim okolnostima prodao Zagrebačkoj nadbiskupiji.

AFERA BUNDEKFEST
2013.  

Grad Zagreb davao je koncesije bez javnog natječaja za ugostiteljski šator na središnjem zagrebačkom trgu te dobivanje poslova na Bundekfestu 2013. godine. Odabrani poduzetnici navodno su zaradili više od 6.4 milijuna kuna. Ovaj slučaj procesuirao je USKOK, a Bandić se pojavljivao kao svjedok.

>  Nova optužnica protiv Bandićevih ljudi, ovoga puta zbog Bundekfesta

NEZAKONITA ZAPOŠLJAVANJA
2014.

USKOK je u su slučaju Agram prezentirao tajne snimke u kojima se čuje kako gradonačelnik i njegovi ljudi dogovaraju zapošljavanja u gradskoj upravi te izmišljaju radna mjesta za rodbinu, ljude bez kvalifikacija i bez uvjeta. Bandić je godinama zapošljavao političke prijatelje, ali i neprijatelje i njihove obitelji kako bi ih pridobio. Tu su cijele obitelji koje su našle posao pod okriljem Bandića.

> Svjedok u aferi Agram: Po Ljubičićevu nalogu sam ilegalno zaposlio troje ljudi

AFERA AGRAM
2014. - danas

U aferi Agram, kada je uhićen Bandić, bili su optuženi i Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz, Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markušić, Filip Čulo, Miljenko Benko, Ines Bravić, Koraljka Rožanković Uremović, Branko Mihaljević, Vidoje Bulum, Miro Laco, Zdenko Antunović, te Dragutin Kosić i Ante Dodig. USKOK ih je teretio za niz kaznenih djela od zamjene zemljišta, preko zbrinjavanja otpada, pa do nezakonitih zapošljavanja i nezakonitog korištenja službenih vozila u privatne svrhe. Suđenje i dalje traje.

> VIDEO Prije točno četiri godine zbog Afere Agram uhićen je Milan Bandić

> Vještakinja na sudu za aferu Agram: Pripuzovoj CIOS grupi su se prilagođavali uvjeti

IZLAZAK IZ ZATVORA
2014.

Bandić je od odvjetničkog društva Hanžeković i partneri dobio 15 milijuna kuna kao jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora.

NAGOVARANJE NA LAŽAN ISKAZ
2015.

Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića USKOK tereti da Vidu Demarin poticao na lažno svjedočenje i krivotvorenje isprava. Ona je bila predsjednica upravnog odbora Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularne bolesti koju je osnovao Bandić. Demarin je na sudu svjedočila da je Bandić od nje tražio da potpiše kako te slike pripadaju jednoj zakladi.

> Liječnica na suđenju Bandiću: Tražio me da potpišem dokument, odbila sam

AFERA ŠTANDOVI
2015.

Bandić je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom “Tržnica Zagreb” Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum. Nepravomoćno su oslobođeni.

> USKOK se žalio na oslobađajuću presudu Bandiću u aferi Štandovi

SUHI LED
2006.- 2013

Bivšeg Bandićevog pročelnika Zvonimira Šostara USKOK s još devet suosumnjičenika tereti da su Grad Zagreb oštetili za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana tzv. suhim ledom. Bandić se u ovim slučajevima pojavljivao kao svjedok. U pretresu Bandićeva stana nađene su stavke proračuna gdje se vidjela i stavka "suhi led". Bandić je po vlastitom priznanju na taj papirić dopisao "10 posto", "15 posto", "300.000", a na sudu je tvrdio da o tome ne zna ništa.

> S Uskokom se nagodilo četvero Šostarovih suoptuženika u aferi Suhi led
> Potvrđena optužnica protiv bivšeg Bandićevog pročelnika u aferi "Suhi led"

ŽETONČIĆI I POLITIČKA KORUPCIJA
2017. - 2020.

Andrej Plenković održavao je većinu zahvaljujući Bandićevim zastupnicima koje je on nazivao svojim "žetončićima". Stranka Milana Bandića u početku je imala jednog zastupnika, no njegov klub na kraju je brojao 10 zastupnika. Svima je bilo zajedničko jedno. Podržavali su HDZ-ovu vladu. Poznat je i slučaj tri gradska vijećnika koji su u posljednji trenutak promijenili strane te 2018. godine spasili da Bandić ne padne na proračunu. Tražila se istraga za političku korupciju.

AFERA SAVICA
2017.

Na livadi u naselju Savica trebala se graditi crkva, a građani su prosvjedima stopirali izgradnju. Bili su u pravu jer je Ministarstvo kasnije donijelo odluku da je lokacijska odluka koju je grad izdao zapravo nezakonita.

>  Poništena lokacijska dozvola za izgradnju crkve na prostoru parka na Savici

Potom je Bandić tamo htio izgraditi plastični park, preko noći je doveo radnike i mašineriju, ali stanovnici Savice su upornim prosvjedima i to uspjeli spriječiti.

> Rat na Savici: Građani čuvaju park, stigla policija, a Bandić navodno šalje pojačanje

> Uklonjena ograda u Parku na Savici

Projekt parka je projektirala dotad nepoznata arhitektica Ana Lovinčić koja će se pojaviti i u projektu žičare. 

AFERA ŽIČARA
2017. - 2020.

Radovi na žičari u ogromnoj su mjeri premašili početni 251 milijun kuna. Prvo se govorilo o iznosu od oko 400 milijuna kuna, a spominje se i da bi žičara na kraju mogla koštati više od 700 milijuna kuna. Projekt je vodio Vladimir Gruborović koji je s arhitekticom Anom Lovinčić, kako govore izvori iz grada, u ljubavnoj vezi, a Gruborović se pojavljivao i u priči s parkom na Savici. 

> Žičaru koju zovu ruglom projektirala djevojka Bandićevog prvog čovjeka za žičaru

Možemo! i Zagreb je naš podnijeli su kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog zlouporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja vezanih uz izgradnju sljemenske žičare. Uskok i policija krajem studenog krenuli su istraživati izgradnju žičare. 

> USKOK pokrenuo izvide o Bandićevoj žičari

GRADSKI PROSTORI
2018.

Preko četrdeset poslovnih prostora u samom središtu Zagreba zakupio je Jozo Brkić, brat Milijana Brkića, jednog od tada čelnih ljudi HDZ-a. Brkić je osnovao i preko 40 tvrtki, a prostore je dobivao na natječajima po povoljnoj cijeni.  

> Vasin brat Jozo je kralj zagrebačkih nekretnina. Provjerili smo što radi s njima

Brkić je došao do čak 26 poslovnih prostora, od kojih se gotovo svaki nalazi u središtu grada Zagreba.

AFERA RIM
2018.

Bandić je bio u Rimu 62 puta u kratko vrijeme na trošak Grada, a da se nije ni s kim sastao.

> Bandić ne daje odgovore o 62 putovanja u Rim u pet godina. Zašto?

Kasnije su iz Grada tvrdili da je u Rimu ipak bio 27 puta, ali i dalje nije jasno što je točno tamo radio. 

ZAGREBAČKI MANHATTAN
2019.

Milan Bandić je potpisao Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills (EH) o gradnji projekta “Zagreb City” ili javnosti poznatijeg kao “zagrebački Manhattan”. Prema tom ugovoru Grad Zagreb bi uložio 1.1 milijun kvadratnih metara zemljišta uz rijeku Savu, a investitor Eagle Hills izgradio bi na tom zemljištu kongresno-poslovno-stambeni megakompleks. Nakon velikog pritiska javnosti, zagrebačka Gradska skupština nije usvojila izmjene Generalnog urbanističkog plana koje bi taj projekt omogućile.

> Bandić objavio tajnoviti memorandum iz Dubaija o projektu “Zagrebački Manhattan"

KINO EUROPA
2019.

Zagreb Film Festival, organizacija koja je puno desetljeće upravljala kinom Europa u centru Zagreba, nije dobila produljenje ugovora i na brzinu je deložirana. Gradska uprava vođena Milanom Bandićem tvrdila je da je kinu nužna hitna obnova i da će sav posao biti završen za šest mjeseci te da će se tada raspisati natječaj za novog upravitelja, na koji će se moći javiti i ZFF. Bandić je naravno - lagao.

> Kino Europa se zatvara 1. lipnja, najavili tužbe i niz akcija

AFERA STAN
2019.

Vesna Bandić, supruga zagrebačkog gradonačelnika i višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića, krajem 2019. godine kupila je stan od 68.52 kvadrata u centru Zagreba. Stan se nalazi na Trgu Petra Petretića i kupljen je od obiteljskih prijatelja Željka i Dragice Šelendić za 854 tisuće kuna. Bitno je naglasiti da je većina novca, 720 tisuća kuna, odmah isplaćena na račun. Stan je kupljen za Bandićevu kćer Ana-Mariju, koja se par dana prije Nove godine upisala kao vlasnica stana. Stan je kupljen na elitnoj lokaciji, u zgradi izgrađenoj 2006. godine, svega par tramvajskih stanica od Trga bana Jelačića, za svega 1474 eura po metru kvadratnom.

> Otkriće Index Istraga: Bandićeva žena gotovinom kupila stan u centru Zagreba

AFERA ADVENT
2019.

Zbog neraspisivanja natječaja te pogodovanja privatnim tvrtkama koje su posao iznajmljivanja kućica na Adventu dobile bez propisane procedure i ispod cijene, Bandić je prijavljen USKOK-u. Dokazalo se da su unosni poslovi bili unaprijed dogovoreni za posebno odabrane.

"Kralj" Adventa ispao je Denis Mohenski, Bandićev dobar poznanik, čija mala tvrtka Demo Rebus već godinama organizira Advent na najfrekventnijim lokacijama u glavnom gradu. Deno je, primjerice, u 2019. godine bez natječaja dobio dozvolu za iznajmljivanje 50 kućica na atraktivnim lokacijama.

> Imamo sve detalje: Tri tvrtke vladaju Adventom, sve su povezane s Bandićem

JABUKA
2020.

Kultni klub Jabuka zatvorio je svoja vrata 2020. godine nakon dugog spora između voditelja tog kluba sa zagrebačkim gradskim vlastima i gradonačelnikom Milanom Bandićem oko prostora i terase kluba.

VIDEO Deložira se zagrebački klub Jabuka, stigla i interventna policija

Uz pomoć HDZ-a, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te sudskog spora Bandiću je pošlo za rukom zatvoriti Jabuku prošle godine. "Ne zatvaramo Jabuku, nego iseljavamo udrugu", rekli su iz Bandićeva ureda prošle godine.

> Bandić kaže da Jabuku spašava "kao kino Europa". Iz kluba odgovorili: Namijenio Rođi

SUTKINJA
2020.

Milan Bandić milijunima gradskog novca plaćao je javnog bilježnika Mladena Ježeka koji je suprug sutkinje Željke Zrilić, a koja je Bandića oslobodila plaćanja 18 milijuna kuna poreza iz sumnjive predizborne kampanje, pisao je Nacional. DORH je zatražio preispitivanje zakonitosti te presude te tvrdi da su obje presude donesene bez ikakve kritičke analize.

SNJEŽNA KRALJICA
2020.

Potres u ožujku prošle godine teško je oštetio niz škola i vrtića u Zagrebu, a pandemija koronavirusa otkrila je da dio škola nema ni tople vode ni sapuna kojim bi učenici oprali ruke, održavali osnovnu higijenu. Ništa od toga nije spriječilo Bandića da Uredu za obrazovanje uzme čak 3.35 milijuna kuna u jednoj od posljednjih odluka u 2020. godini. Taj novac završio je u organizaciju Snježne kraljice. S druge strane trošio je veliki novac za snijeg na Cmroku i projekt zagrebačkog sanjkališta.

> Snježna kraljica košta ogroman novac. Je li ju trebalo otkazati?

LIMENKA U KAŠINI
2020.

Za nadstrešnicu od 38 metara kvadratnih u Kašini potrošeno je gotovo 150 tisuća kuna. Limena konstrukcija je postavljena na betonsku pozornicu koja se nalazi pokraj kašinskog Mjesnog odbora.

>  Ova nadstrešnica u Kašini stoji 150.000 kuna

Nadstrešnica će dobiti i proširenje od 81.250 kuna.

> Nadstrešnica iz Kašine od 150.000 kuna dobiva proširenje. Koštat će 81.250 kuna

SEKSIZAM I PRIMITIVIZAM

Bandić je bio poznat je po raznolikim verbalnim ispadima i prijetnjama novinarima, no u njegovom verbalnom arsenalu ipak se izdvajaju seksističke uvrede i patrijarhalno-patronizirajući odnos prema novinarkama.

Izdvojimo samo neke: "Volim dame u štiklama od 12 cm koje puše. Ali neka ih ne bacaju na pod.", "Ja poručujem mamama s Gornjeg grada da radije čuvaju svoju djecu i rade nekakav drugi koristan posao. Pustite gradonačelnika da to završi kako Bog zapovijeda.", "To što mi radimo pripremu društava kao cure za misu: šminkamo ih, uljepšavamo da bi bile što spremnije za dernek, za udaju, za snubljenje, to je naša zadaća i za to će nam trebati šest mjeseci do godinu dana.'', "Žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva.", "Baš me rajcate", "Majko Isusova... Sretan je vaš muž. Moram se nasmijati. Kako ste vi brzi, vi bi poginuli od tog metka.'', “Jesi ti ikad rodila? Nisi. Onda nemoj o tome govorit" i "Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko jer svima dajem".

> Prisjetite se kako je Bandić ponižavao žene

Tajne snimke koje su se preslušavale na suđeniju Bandiću među ostalim su razotkrile kako je preminuli gradonačelnik psovao i urlao na svoje bliske suradnike dok je namještao zapošljavanje u Gradskoj upravi.

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više