Obama o zabrani pobačaja: To je napad na slobode. Trump: Sve je u skladu s ustavom

Foto: EPA

AMERIČKI političari, među kojima i bivši predsjednici Barack Obama i Donald Trump, presudu Vrhovnog suda SAD-a kojom je poništena odluka suda iz 1973. godine kad je ženi priznato ustavno pravo na pobačaj u cijeloj zemlji, komentirali su kao povijesnu pobjedu, u slučaju republikanaca, ili su je, poput demokrata, oštro napali kao korak unatrag za slobode građana.

Obama: Ovo je politički hir. Trump: To je u skladu s ustavom

"Osim što nas je Vrhovni sud ovom presudom unazadio gotovo pedeset godina, njome je vrlo osobnu odluku pretvorio u ideološki i politički hir, što je napad na osnovne slobode milijuna Amerikanaca", izjavio je bivši predsjednik Barack Obama.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump pozdravio je odluku Vrhovnog suda.

"To je u skladu s ustavom, vratiti prava gdje su već dugo trebala biti... Ovo sve vraća pravo saveznim državama kojima je oduvijek i pripadalo."

Republikanci žele ograničiti ili zabraniti pobačaj

Vrhovni sud SAD-a danas je poništio presudu u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je na saveznoj razini priznato ustavno pravo žene na pobačaj te je on legaliziran u cijeloj zemlji. Odluka Vrhovnog suda tumači se kao pobjeda republikanaca koji žele ograničiti ili zabraniti pobačaj.

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je omjerom glasova 6 naprema 3 potvrdila legalnost zakona u Mississippiju kojim se zabranjuju pobačaji nakon 15. tjedna trudnoće.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma iz redova demokrata, presudu je nazvala "okrutnom" i "nečuvenom". "No nemojte se dati zavarati: ovog studenoga glasat ćemo o pravima žena i svih Amerikanaca", najavila je.

Vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell ocijenio je da je presuda povijesna pobjeda za ustav i one najranjivije u društvu.

Mike Pence: Ovo je pobjeda života

"Danas je pobijedio život. Poništivši odluku iz slučaja Roe protiv Wadea, Vrhovni sud SAD-a dao je američkim građanima nadu u novi početak. Zbog toga pozdravljam pravosuđe što je u većini imalo snage za ovu odluku", kazao je bivši Trumpov potpredsjednik Mike Pence.

"Sada kada smo dobili novu šansu za život, ne smijemo posustati dok svetost života ne bude obnovljena i vraćena u središte američkih zakona svih saveznih država", dodao je.

Patty Murray, senatorica i demokratska predsjednica senatskog Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i umirovljenike, rekla je da republikanci tjeraju žene da nastave trudnoću i porod čak i ako one to ne žele, bez obzira na okolnosti.

"Amerikanci neće zaboraviti okrutnost republikanaca. Ni danas, ni sutra, a ni ovog studenog", ustvrdila je Murray.

Pročitajte više