Objavljen ugovor, Iran isporučuje streljivo Rusiji. "Izgleda da potkradaju Putina"

NAVODNI ugovor o isporuci oružja u koji je Sky News imao uvid nudi prvi čvrsti dokaz da je Iran prodao streljivo Rusiji za njezin rat u Ukrajini, tvrdi informirani sigurnosni izvor. Ugovor o 14. rujna prošle godine odnosi se na isporuku topničkih i tenkovskih granata te raketa, u vrijednosti nešto većoj od milijun dolara.

Radi se o dokumentu od 16 stranica, ali objavljen je i povezani ugovor od pet stranica koji govori o isporuci cijevi za tenk T-72 i haubice te granata. Taj posao je bio vrijedan oko 740.000 dolara. Sky News nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenata.

Međutim, sigurnosni izvor vjeruje da je autentičan. "Ovo je ugovor između Iranaca i Rusa u vezi sa streljivom... Vjerujemo da je 100% autentičan", kazao je. Kijev i London rekli su da planiraju istražiti autentičnost materijala i da će poduzeti mjere ako se utvrdi da je vjerodostojan.

Već uvedene sankcije zbog iranskih dronova

"Sumnjali smo da se tako nešto događa. Čim to ispravno provjerimo, moći ćemo djelovati u skladu s tim", rekao je Vadim Pristaiko, ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji. Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly je podsjetio da su već uveli sankcije Teheranu nakon što je režim isporučio jurišne bespilotne letjelice Rusiji.

"Tamo gdje imamo dokaze da je Iran pružio vojnu potporu Rusiji u ruskom pokušaju invazije na Ukrajinu, poduzeli smo mjere i uvijek ćemo, naravno, činiti isto", najavio je. Informirani sigurnosni izvor tvrdi da je navodni ugovor o oružju dokaz da se ta potpora proteže na streljivo i drugu vojnu opremu.

Rat u Ukrajini iscrpljuje zalihe streljiva na obje strane, tako da je Rusija pokušala pojačati proizvodnju unutar svoje obrambene industrije. Ipak, Moskva je prisiljena tražiti pomoć i od prijateljskih država. Ranije se već pisalo o tome da je Iran velike količine metaka i streljiva Rusiji preko teretnih brodova na Kaspijskom moru u siječnju.

Ugovor napisan na engleskom

Iako nije bilo moguće provjeriti autentičnost ugovora, Sky News je dosje pokazao nizu stručnjaka. Rekli su da je sadržaj "vjerodostojan", a datum - 14. rujna 2022. - odgovara zasebnom izvješću o ovoj vrsti transakcije koja se navodno odvija.

Ugovor započinje s riječima: "U ime Alaha". Sklopljen je između Ministarstva obrane i logistike Oružanih snaga Irana te ruske državne vojne tvrtke JSC Rosoboronexport. Dokument je podijeljen u odjeljke, svaki s numeriranim člankom, kao i svaki uobičajeni ugovor. Navedeni su ključni detalji poput plaćanja. 

Napisan je na engleskom jeziku, što je uobičajeno za ugovore koje Iran sklapa s drugim zemljama, naveo je sigurnosni izvor. Sadrži niz pravopisnih grešaka. Peti članak ugovora govori da streljivo mora biti dostavljeno unutar 10 radnih dana nakon plaćanja.

Predviđeno da će se sporovi riješiti u Švicarskoj

Sedmi članak ugovora govori o utjecaju onoga što se naziva "višom silom" iako jedna strana u dogovoru već ratuje, a druga je poznata po naoružavanju i podržavanju milicija diljem Bliskog istoka. "Nemogućnost bilo koje strane da ispuni bilo koju od svojih obveza prema ugovoru neće se smatrati kršenjem ugovora ako je to uzrokovano okolnostima više sile", navodi se. 

"Pod okolnostima više sile podrazumijevaju se nepredvidive okolnosti koje su izvan razumnih granica kontrole svake strane i onemogućuju stranu da ispuni svoje obveze. Takve okolnosti ne smiju biti rezultat pogrešaka ili nepažnje stranaka i uključuju rat, štrajkove, potrese, prirodne potrese, munje, uragane, poplave, požare, epidemije, epizootije, karantenske zabrane, sabotaže", dodaje se. 

U ugovoru stoji da će svaki spor koji se ne može riješiti sporazumno rješavati švicarska arbitraža u Zürichu. Devetu članak govori o zaštiti iranskih prava intelektualnog vlasništva nad njegovim oružjem.

"Nadajmo se da Iranci potkradaju Putina"

"Kupac će se pridržavati dobavljačevog intelektualnog vlasništva i autorskih prava tijekom i nakon ugovora zauvijek. U tom smislu kupcu nije dopuštena proizvodnja ili obrnuti inženjering istog ili sličnog razmjera za sve navedene proizvode i sustave tijekom i nakon ugovora za uvijek", tvrdi se. 

Članak 14. je predviđen za potpise obje strane. Prvi aneks ugovora uključuje tablicu sa stavkama navedenim na ruskom jeziku i količinama. Uključuje 40.000 visokoeksplozivnih projektila 122 mm, 14.000 visokoeksplozivnih projektila 152 mm i 10.000 visokoeksplozivnih projektila 125 mm. U dodatnom aneksu nalazi se još jedna tablica iste vrste streljiva.

Pukovnik Hamish de Bretton-Gordon smatra da je cijena za Rusiju poprilično skupa ako se radi o tako relativno maloj količini. "Nadajmo se da Iranci potkradaju Putina!" istaknuo je. Ugovor uključuje "certifikat krajnjeg korisnika", ali ime krajnjeg korisnika ostavljeno je prazno. 

"Ako je autentičan, to je dokaz da Rusiji ponestaje zaliha"

Piše da se streljivo smije koristiti samo "u deklarirane svrhe i ponovno izvesti ili prenijeti u treće zemlje bez pisanog pristanka". Deklarirane svrhe nisu precizirane. Dodatak ugovora je iz rujna prošle godine, ali nije naveden točan datum. Sigurnosni izvor rekao je kako se smatra da su dvije strane otprilike u isto vrijeme potpisale brojne povezane ugovore i dopunske dijelove.

Dodatak ugovora sadrži tablicu koja uključuje uzorke streljiva i oružja u vrijednosti od 741.860 dolara. Radi se o dvije cijevi od 125 mm za tenk T72, svaka cijev po cijeni od 85.750 dolara, i dvije cijevi od 122 mm za D-30 Haubicu, po cijeni od 54.750 dolara za jednu. 

Dodatak također navodi dijelove streljiva koje treba poslati, uključujući 12 komada "tijela granate" i "mjedene čahure" za streljivo od 122 mm i 152 mm. Ukrajinski veleposlanik rekao je da je ugovor, ako je autentičan, dokaz da Rusiji ponestaje zaliha za ratovanje.

Pročitajte više