Objavljena nova snimka napada na Platku, pokazuje kako je sve počelo

ISTRAGA O napadu na Platku se ipak nastavlja. Kako je javio DORH, provode dodatne izvide nakon primitka posebnog policijskog izvješća.

"Državno odvjetništvo ne potvrđuje primitak kaznenih prijava i posebnih izvješća, no zbog velikog interesa javnosti i zaprimljenih više upita za konkretni predmet, odgovaramo da je ovo državno odvjetništvo zaprimilo posebno izvješće Policijske uprave primorsko-goranske vezano za događaj na Platku od 29. siječnja 2023.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon analize zaprimljenog izvješća, odlučilo da je, na temelju članka 206. i 206. g Zakona o kaznenom postupku, potrebno provesti dodatne izvide po okončanju kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka, o čemu će biti objavljeno priopćenje na mrežnoj stranici", kažu iz DORH-a.

Pojavila se nova snimka

RTL Danas je večeras objavio novu snimku, koja pokazuje kako je počeo napad. Na snimci se vidi kako tučnjavu udarcem započinje osoba u bijeloj jakni (jedan od MMA-ovaca), a druga osoba pada na pod (ozlijeđeni HGSS-ovac). Tada kreće naguravanje i tučnjava druge dvije osobe. 

RTL Danas nam je ustupio snimku.

 

Sukob je počeo nakon što se dvojica MMA-ovaca (jedan u bijeloj i jedan u crnoj jakni) verbalno sukobljavaju s HGSS-ovcem koji je je odbio izvući BMW zaglavljen u snijegu. Mlađi muškarac u bijeloj jakni udara u glavu HGSS-ovca koji pada na tlo. Sukob se nastavlja naguravanjem u kojem moguće ima još udaraca, no taj se dio ne vidi najbolje na snimci. 

Kako su nam potvrdili izvori bliski istrazi, među dvojicom MMA-ovaca koji su počeli sukob je Luka Tiriel Ambramović, bivši mladi sklijaški reprezentativac koji je prešao u MMA i koji je nakon incidenta na Platku izbačen iz kluba Dynamite. No, prema nekim informacijama, on ipak nije osoba u bijeloj jakni koja je uputila prvi udarac, nego je on imao crnu jaknu. Ako su te informacije točne, njega na tlo ruši pročelnik HGSS-a koji se u jednom trenirku uključuje u sukob pa mu MMA-ovac potom uzvraća. 

Treći MMA-ovac koji se posljednji uključuje u tučnjavu prvo jednu osobu udara šakom, a onda se zalijeće i nogom u glavu udara HGSS-ovca koji sjedi na podu. Zbog kvalitete snimki nadzornih kamera teško je odrediti tko je tko od napadača.

Ranija snimka

Podsjetimo, jučer je objavljena prva snimka, na kojoj nije bilo vidljivo kako je sve počelo. Obračun je, kako pokazuje snimka, trajao neko vrijeme i dijelom je bio fizički, a dijelom verbalni. Sve se odvijalo pred par desetaka posjetitelja skijališta. 

RTL Danas nam je ustupio snimku tučnjave. 

 
 

Snimka sugerira da su fizički obračun započeli MMA-ovci koji su krenuli za HGSS-ovcem, što nam neslužbeno potvrđuju i iz policije. Policija je, kao onoga tko je uputio prvi udarac identificirala Luku Tiriela Abramovića, bivšeg mladog skijaškog reprezentativca koji je prešao u MMA i koji je nakon incidenta na Platku izbačen iz kluba Dynamite.

On je, kako je utvrdila policija, nakon verbalne svađe udario HGSS-ovca nakon što je odbio izvući BMW koji je ostao zaglavljen u snijegu poslije driftanja na skijalištu. Zbog kvalitete snimke teško ga je identificirati, ali prema onome što smo doznali iz policije, možemo zaključiti da je Abramović na snimci u bijeloj jakni. HGSS-ovac nakon udarca šakom u glavu pada na tlo. Potom se sukob nastavlja naguravanje.

U ekipi iz BMW-a bili su još, podsjetimo, Lovro Pavelić koji je vozio BMW i Matej Krunić.

Što se sve vidi na snimci

Obračun je, kako pokazuje snimka, trajao neko vrijeme i dijelom je bio fizički, a dijelom verbalni. Sve se odvijalo pred par desetaka posjetitelja skijališta. Nakon prvog dijela fizičkog obračuna, u kojem je Abramović udario HGSS-ovca, uslijedio je drugi u kojem su HGSS-ovci i njihovi prijatelji uzvratili napadačima.

Naime, sukob su se uključili pročelnik HGSS-a Marko Andrić te organizator događaja na Platku s kojim su se HGSS-ovci te večeri družili u X baru pored skijališta. Neslužbeno, upravo je organizator događaja peta prekršajno prijavljena osoba. Nekoliko osoba istrčava iz bara i dolazi do mjesta obračuna.

Jedan od muškaraca jednog od MMA-ovca hvata oko vrata uspijeva ga oboriti na tlo, no samo nakratko. Oboreni MMA-ovac u crnoj jakni se pridiže i udara i ruši muškarca koja je njega prethodno srušilo. U tim trenucima paralelno traje i tučnjava odnosno naguravanje drugih osoba. 

Protunapad HGSS-ovaca i onda novi napad MMA-ovaca

HGSS-ovci i njihovi prijatelji još jednom kreću u protunapad, no potom kreće novi napad MMA-ovaca i u tom su dijelu vjerojatno i zadobivene ozljede kod troje ljudi koji su se suprotstavili napadačima. U jednom trenutku sukoba HGSS-ovac kojeg su MMA-ovci prvog napali i koji je primio prvi udarac sjedi na podu, a treći MMA-ovac (također u crnoj jakni) koji je usred sukoba dotrčao iz BMW-a zalijeće se prema njemu udara ga s leđa nogom u glavu. 

Na snimci se vidi i ženska osoba o kojoj policija danas na presici nije htjela ništa reći, premda je ona ozlijeđena. Čini se da MMA-ovci i nju udaraju.

Zaključak policije nakon odgledane snimke i nakon primljene medicinske dokumentacije: MMA-ovci nisu počinili kazneno djelo 
Policija je, kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, iz snimke zaključila da su HGSS-ovci i organizator događaja aktivno sudjelovali u fizičkom obračunu te da MMA borci nisu počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja, premda su oni uputili prvi udarac i tako počeli s fizičkim obračunom, nakon što su prvo driftali BMW-om po skijalištu pa onda zahtijevali od HGSS-ovca da im izvuče auto iz snijega. 

Izvori bliski policiji kažu i da se u razgovorima s policajcima prvi napadnuti HGSS-ovac nije sjećao što se događalo te večeri te da su mu izmjerena gotovo tri promila alkohola u krvi pa je snimka bila nužna kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Alkoholizirani su bili i MMA-ovci, ali iz policije neslužbeno tvrde - bitno manje nego HGSS-ovac, premda nisu objavili koliko su promila u krvi imala trojica iz BMW-a. 

Sad će sve pregledavati i DORH

Iz policije neslužbeno govore da su danas u 13:45 svu dokumentaciju poslali DORH-u. To znači da će Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sada također pregledavati snimku te ocijeniti i druge okolnosti događaja te se potom oglasiti, pa bi javnosti trebalo biti jasnije što se točno događalo u nedjelju navečer na Platku te je li bilo kakvih propusta policije. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više