Objavljeno kako će ove godine izgledati obilježavanje Oluje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NA KONFERENCIJI za novinare u Kninu predstavljen je program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO-a Oluja 4. i 5 kolovoza, kao i tijek priprema, te je istaknuta važnost pridržavanja epidemioloških preporuka.

Svečani program održat će se u srijedu i četvrtak 4. i 5. kolovoza u Kninu. Središnja svečanost održat će se na stadionu NK Dinara, što će omogućiti nazočnost većeg broja hrvatskih branitelja, gostiju i uzvanika uz pridržavanje epidemioloških preporuka, priopćeno je iz MORH-a.

Svečanost na stadionu

Glavni koordinator Organizacijskog odbora, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop predstavio je program te je zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj pripremi i koji će sudjelovati u provedbi. Jakop je posebno istaknuo kako će se program obilježavanja 26. obljetnice VRO-a Oluja organizirati sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za što je izrađen poseban epidemiološki okvir. Stoga će se ovogodišnja središnja svečanost održati na stadionu NK Dinara. To će omogućiti nazočnost većeg broja hrvatskih branitelja, gostiju i uzvanika uz pridržavanje svih aktualnih preporuka HZJZ.

"Prijedlog programa usuglašen je i s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, a podržao ga je i Hrvatski generalski zbor", rekao je državni tajnik Jakop te zaključio: "Vjerujem kako će se svi sudionici proslave svojim ophođenjem i ponašanjem na dostojanstven način odati počast žrtvi hrvatskih branitelja i obiteljima koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najmilije."

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić je rekao da je "obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te VRO Oluja uvijek povod dolaska i okupljanja velikog broja hrvatskih branitelja u Kninu". Naglasio je kako će se središnja proslava održati na stadionu kako bi što veći broj branitelja mogao sudjelovati na svečanosti. Istaknuo je kako će se 26. obljetnica VRO-a Oluja obilježiti i u mnogim drugim gradovima, pri čemu Ministarstvo pruža potporu udrugama iz Domovinskog rata u organizaciji događanja.

"I ove godine Ministarstvo hrvatskih branitelja osiguralo je 12.000 prigodnih majica koje ćemo podijeliti hrvatskim braniteljima i braniteljskim udrugama", rekao je Nekić i pozvao sve branitelje da nose majice prigodom obilježavanja Oluje i "tako pokažu zajedništvo".

Pozvao je "sve hrvatske branitelje da ponosno i dostojanstveno obilježe ovaj dan, kako u Kninu tako i u svim krajevima naše Domovine".

MUP provodi mjere

Državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović istaknula je kako MUP provodi niz mjera i radnji na području Grada Knina i okolice s ciljem sigurnog i dostojanstvenog obilježavanja Oluje. Također, podsjetila je kako cjelokupni djelatni sastav Ravnateljstva policije, kao i dosadašnjih godina, pojačano skrbi o općem stanju sigurnosti vodeći računa o svim redovnim i mogućim izvanrednim okolnostima.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša je rekao kako je Ravnateljstvo policije svake godine u potpunosti pripravno za izvršenje svih zadaća, pa tako i ove godine. "Sve sastavnice policije bit će upućene na zadaće u sigurnosnom smislu u cilju da svečanost prođe mirno i dostojanstveno", rekao je zamjenik Prša.

Epidemiolog HZJZ-a dr. Pavao Jeličić je rekao kako je Zavod u suradnji sa Županijskim stožerom, kao i prošle godine, izradio epidemiološki okvir za obilježavanje obljetnice VRO-a Oluja s ciljem da i ove godine obljetnica prođe sigurno i da se obilježi dostojanstveno.

Doktor Jeličić je pozvao građane starije životne dobi, građane koji imaju kronične bolesti i koji nisu cijepljeni da obilježavanje 26. VRO-a Oluja prate u sigurnosti svojih domova. Također je pozvao građane koji imaju simptome kao što su respiratorni simptomi i glavobolje da ostanu kod kuće kako bi osigurali sigurno obilježavanje. Građanima koji namjeravaju doći dr. Jeličić je poručio kako se potrebno pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

Zapovjednik Provedbenog stožera OSRH za obilježavanje vojno-redarstvene operacije Oluja i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić izvijestio je o pružanju potpore HV obilježavanju 26. obljetnice Oluje. Šerić je istaknuo da je Hrvatska vojska već počela s pripremama na terenu. Posebno je istaknuo uređivanje gradskog stadiona NK Dinara, a isto tako i  tvrđave, te rekao da će u organizaciji proslave obljetnice sudjelovati oko 200 pripadnika Hrvatske vojske. 

Gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić istaknuo je kako je grad u suradnji s Hrvatskom vojskom počeo pripreme za obilježavanje VRO-a Oluja. Pozvao je građane da dostojanstveno proslave i da izvjese zastave. Naglasio je kako prošle godine zbog epidemioloških mjera svečanom obilježavanju nisu mogli nazočiti svi zainteresirani građani, stoga je odlučeno da se ove godine središnja svečanost održi na stadionu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više