Objavljeno tko je prijatelj koji je Frka-Petešiću dao stan. Postao je veleposlanik

Foto: FaH

SLUČAJ s predstojnikom Plenkovićevog ureda Zvonimirom Frka-Petešićem, kojem je dodijeljen državni stan u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, nastavlja se.

Frka-Petešić je priznao da je lažno prijavio prebivalište na Dugom otoku i tako ostvario pravo na državni stan u Zagrebu. Ministar Darko Horvat danas je rekao da je to "čisti primjer konzumiranog prava" i da u Ministarstvu ne vide ništa sporno. 

"Gospodin Frka-Petešić ima pravo na stan, on je to pravo konzumirao i živi u tome stanu. Malo sam razočaran i žao mi je što jedan primjer dobre suradnje između privatnih vlasnika i državnih institucija, koji je vrlo brzo generirao potrebne suglasnosti, koje su bile temelj za početak obnove predmetne zgrade u gotovo tri mjeseca, na kraju ispadne ovako problematičan, bez ijednog ozbiljnog argumenta", ocijenio je Horvat.

Vlada se pokušala opravdati, pa se ukopala u dublje probleme

No priča se nastavlja.

Frka Petešić je rekao da je on do 2017. bio prijavljen kod prijatelja u Dubravi, a tu je bila prijavljena i cijela obitelj, supruga i dvije kćeri. Te godine odjavio se iz Dubrave i prijavio u mjesto Sali na Dugom otoku, ali je do danas i dalje na adresi u Dubravi.

Iz vlade su kasnije kazali da se to dogodilo "čistom omaškom" te da su supruga i kćeri, neovisno o prijavljenom prebivalištu u Dubravi, zapravo cijelo vrijeme živjele u stanu koji je šefu Plenkovićeva ureda dodijelila vlada kao da živi s cijelom obitelji izvan mjesta gdje obavlja dužnost.

I tu se, čini se, vlada ukopala u dublje probleme. Isprva je ispalo da su supruga i kćeri Zvonimira Frka-Petešića unajmile stan u kući u Dubravi. No onda je Frka-Petešić objasnio da je on tamo prebivao sa svojom obitelji u čistom prijateljskom aranžmanu. Dakle, ne u odnosu najmoprimca i najmodavca.

Tko je prijatelj koji je dao prebivalište Frka Petešiću?

Net.hr je uvidom u vlasničke knjige otkrio kuću u Vinodolskoj 8 u Dubravi, koja svojom ukupnom kvadraturom od 126 kvadrata jasno pokazuje da je svaki od dva stana u kući značajno manje kvadrature nego stambeni dobitak Frka-Petešića u Jurišićevoj od 96 kvadrata, koja ima dva suvlasnika.

Jedan stan je u vlasništvu Miroslava Cebovića, čovjeka koji je radio u jednoj prehrambenoj tvrtki, a onda je 2021. zaposlen u državnoj tvrtki, Hrvatskoj pošti, a drugi stan je u vlasništvu njegove sestre, Hermine Cebović Želalić. Ona je ključ cijele priče, piše Net.hr.

Cebović Želalić je supruga Ilije Želalića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Alžiru, prijatelja kojeg spominje Frka-Petešić.

Želalić je dugogodišnji djelatnik Ministarstva vanjskih poslova, još od 1993. godine, ali do 2018. godine nije bio veleposlanik, kada je sa suprugom otišao u hrvatsku rezidenciju u Alžiru. Prije toga je radio kao savjetnik u veleposlanstvu u Rimu, a prije je bio i konzul u SAD-u, dok je veleposlanica bila Kolinda Grabar-Kitarović. 

Želalić postao veleposlanik dok je šef Plenkovićeva ureda bio Frka-Petešić

Veleposlanik je postao kad je šef Plenkovićeva ureda bio Frka-Petešić, kojem je supruga Ilije Želalića, Hermina Cebović Želalić, pružala uslugu, piše Net.hr, po svemu sudeći besplatne upotrebe stana i prijave prebivališta na njezinoj adresi.

S obzirom na to da veleposlanik Ilija Želalić ima prijavljeno prebivalište u Rijeci, iz toga proizlazi da je stan u Zagrebu bio slobodan za iznajmljivanje ili za besplatne podstanare, piše Net.hr. Obitelj Želalić je, ako je suditi po objašnjenima vlade i Zvonimira Frka-Petešića, odlučila besplatno udomiti obitelj prijatelja, a ujedno i utjecajnog šefa Plenkovićeva ureda. 

Pročitajte više