Obnova Paromlina koštat će 80 milijuna eura. Grad objavio kako će izgledati

Foto: Grad Zagreb

USKORO kreće projekt obnove Paromlina, potvrdili su za Index iz Grada Zagreba, koji će vrijediti preko 80 milijuna eura. Iz Grada Zagreba potvrdili su nam da se projekt obnove Paromlina pod nazivom "Gradska knjižnica Grada Zagreba i društveno-kulturni centar na lokaciji Paromlin" intenzivno priprema, da su izvedbeni projekti gotovi te da uskoro kreće izrada studije izvodljivosti.

"Uz knjižnicu, novi društveni i kulturni centar će među ostalim imati dvije multifunkcionalne dvorane s oko 450 mjesta, izložbeno-galerijski prostor, više radioničkih prostora i drugo.

Tamo će se odvijati kulturne, edukacijske i druge aktivnosti (predstave, koncerti, izložbe, radionice, konferencije i seminari), u organizaciji javnih ustanova, neprofitnih organizacija, nezavisne kulturne scene i suvremenih aktera domaće i međunarodne kulturne produkcije, namijenjenih različitim ciljnim skupinama", rekli su nam iz Grada.

Foto: Grad Zagreb

Iz Grada Zagreba kažu da će se prostor knjižnice protezati na više etaža, s posebnim odjelima i sadržajima namijenjenima za različite uzraste. Posebno se ističu prostori namijenjeni mladima i djeci, u kojima će se pored knjižničnih usluga odvijati i posebni kulturno-obrazovni programi te razvijati informativni i drugi sadržaj. 

Uz to, planiraju se i različiti ugostiteljski sadržaji te poboljšanje prometne infrastrukture kroz izgradnju suvremene podzemne garaže, električnih punionica i prostora za smještaj bicikala.

"Uskoro bi trebala biti raspisana javna nabava za izvođača, a radi se studija izvodljivosti koja će nam preciznije definirati način upravljanja kompleksom. Imamo sve potrebno: ishođenu građevinsku dozvolu, troškovnik, u imovinsko-pravnom smislu sve je čisto, tim iz različitih ureda priprema teren itd.", rekla nam je Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Dio sredstava iz EU, dio iz proračuna

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet potvrdio je za Index da će obnova Paromlina sa svim opremanjem koštati 80 milijuna eura bez PDV-a.

"Planiramo osigurati 44 milijuna eura preko ITU poziva, EU fonda koji financira razvoj urbanih aglomeracija. Za ostatak ćemo se morati pobrinuti kroz proračun ili niskokamatni zajam neke od razvojnih banaka. U tom smislu pregovaramo s Europskom investicijskom bankom", kazao nam je.

Foto: Grad Zagreb

Povjesničar umjetnosti: Od zaštićenog spomenika kulture do simbola nekulture

Kraljevski povlašteni zagrebački parni i umjetni mlin bio je jedan od najvažnijih velikih industrijskih kompleksa, a građen je od 1906. do 1908. i smješten između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Glavnog željezničkog kolodvora.

"Zagrebački Paromlin iznimno je vrijedan kompleks za proučavanje razvoja hrvatske arhitekture, odnosno za proučavanje razvoja novih konstruktivnih sustava i materijala. Dakako, riječ je o primjeni metalnih i armiranobetonskih konstrukcija", stoji na stranicama Matice Hrvatske.

Krešimir Galović, hrvatski povjesničar umjetnosti, ovako je opisivao Paromlin:

"Jedini bi način za rasplet situacije bilo preispitivanje svih spornih i kontradiktornih odluka, kvalitetna stručna revalorizacija cijeloga prostora te raspisivanje međunarodnoga javnog natječaja kojim bi se u jednom potezu riješila dva problema, a to je redefinicija i prenamjena samog Paromlina te s druge strane aktualna problematika izgradnje Muzičke akademije, na potezu između Paromlina i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski."

"Sve do tada vrijedan i zaštićen industrijski kompleks Paromlina bit će ništa drugo no neželjeno dijete grada i odgovornih institucija, s vremenom se preoblikujući iz spomenika kulture u opći simbol nekulture", objavljeno je u Matici Hrvatskoj.

Pročitajte više