Obuljen Koržinek odbila razriješiti intendante u Splitu i Rijeci

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

MINISTRICA kulture i medija Nina Obuljen Koržinek neće prihvatiti razrješenja intendanata hrvatskih narodnih kazališta u Splitu i Rijeci jer po njoj u obrazloženju odluka gradskih vijeća nisu vidljivi ni zakonski ni principijelni razlozi.

Nina Obuljen Koržinek rekla je danas u izjavi novinarima da će Ministarstvo čuvati kulturu kao javno dobro i da neće dopustiti političke obračune koji se vode preko leđa kulture.

"Nema dokaza gdje je došlo do kršenja zakona"

"Formalno, odluke gradskih vijeća su šture i neargumentirane i u njima nema dokaza gdje je došlo do kršenja zakona. Ministarstvo štiti zakonitost i u slučaju osporavanja odluka bi lako pala na sudu", kazala je.

"Principijelno, intendante ne treba smjenjivati prije kraja mandata ako nije došlo do kršenja zakona, a oba kazališta imala su vrijedne projekte za vrijeme pandemije", rekla je Obuljen Koržinek i napomenula da kazalište nije od danas do sutra te da je potrebno mnogo vremena da se program pokrene nakon promjene vodstva.

Na pitanje novinara što slijedi u te dvije kuće, odgovorila je da to treba pitati njihovo vodstvo jer se još ništa formalno nije dogodilo niti su odluke stupile na snagu.

"Jutros sam zvala gradonačelnike"

Rekla je da je jutros zvala gradonačelnike i objasnila im svoj stav te da će, bude li potrebno, još s njima razgovarati.

Gradsko vijeće Rijeke smijenilo je Marina Blaževića s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i mandat mu treba prestati 31. listopada, a Gradsko vijeće Splita odluku o razrješenju Srećka Šestana s mjesta intendanta HNK Split donijelo je 15. rujna.

Pročitajte više