Očekivanja njemačkih izvoznika na najnižoj razini od svibnja 2020.

Foto: EPA

OČEKIVANJA njemačkih izvoznika iz sektora industrije u rujnu su ponovno pogoršana i na najnižoj su razini od svibnja 2020., pokazalo je izvješće njemačkog instituta Ifo o poslovnoj klimi.

Odgovarajući indeks u rujnu je tako pao na minus šest bodova, s minus 2.8 bodova u kolovozu.

Čak i u srednjoročnom razdoblju, zbog usporavanja globalnog gospodarstva jedva da se očekuje bilo kakav rast, rekao je u utorak u Muenchenu čelnik Ifo-a Clemens Fuest.

"U većini industrijskih sektora očekivanja vezana uz izvoz su negativna", rekao je Fuest, iako automobilska industrija očekuje povećanje izvoza u četvrtom kvartalu, a i proizvođači pića su ponovno skloniji optimizmu.

Međutim, u kemijskoj i industriji namještaja proizvođači očekuju značajan pad. U metaloprerađivačkoj industriji također su znatno pesimističniji u pogledu međunarodnog poslovanja u iduća tri mjeseca, pokazuje izvješće.

Izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva u srpnju je pao za 2.1 posto u odnosu na prethodni mjesec, pogođen padom potražnje iz dvaju najvažnijih njemačkih trgovinskih partnera, Kine i Sjedinjenih Država, podsjeća Reuters.

Pročitajte više

 

Pročitajte više