Od danas: Ako idete u Njemačku, a niste cijepljeni, morate deset dana u samoizolaciju

Foto: EPA

NJEMAČKA je svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika, što znači da će osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju u dolasku iz Hrvatske, priopćio je državni Epidemiološki institut Robert Koch. Odluka je na snazi od danas.

Samoizolacija se može prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o cijepljenju.

Svi povratnici se moraju obavezno prijaviti

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a cijepljene ili osobe koje su preboljele koronavirus mogu prilikom prijave ubaciti svoj certifikat o cijepljenju, čime su oslobođene karantene nakon povratka.

1. studenoga stupa na snagu propis prema kojem osobama koje zbog samoizolacije nisu u stanju obavljati svoj posao država neće nadoknađivati izgubljenu zaradu, kao što je do sada bio slučaj.

U nekim saveznim pokrajinama, poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, taj propis je već stupio na snagu. Osim Hrvatske, njemačke vlasti su na popis visokorizičnih zemalja uvrstile i Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju i Bugarsku. Kriteriji za svrstavanje neke zemlje među visokorizične nisu samo broj novooboljelih nego i brzina širenja virusa kao i opterećenje zdravstvenog sustava.

U Europi raste broj slučajeva i hospitalizacija - ponegdje zapanjujuće visokih, ovisno o zemlji, a dolazi sve hladnije vrijeme i u nekim područjima je zastoj u cijepljenju. 

Njemačka je oko 70 zemalja proglasila visokorizičnima. Osobe koje nisu preboljele covid-19 ili se potpuno cijepile, po povratku u Njemačku moraju biti 10 dana u karanteni. Taj period se može skratiti ako osoba bude negativna na testu nakon pet dana. 

Uz Hrvatsku i Bugarsku, u nedjelju su na popis dodani Kamerun, Singapur i Kongo. Kenija, Kosovo, Irak i Honduras su uklonjeni s popisa. 

Pročitajte više