Od obaveznog cijepljenja do najava drastičnog zaokreta. Evo pregleda mjera po Europi

Foto: EPA

U AUSTRIJI od veljače za odrasle vrijedi obveza cijepljenja protiv koronavirusa. Izuzete su trudnice i osobe koje se ne smiju cijepiti zbog medicinskih razloga, kao i oni koji su preboljeli covid unutar zadnjih šest mjeseci, objavio je kancelar Karl Nehammer predstavljajući nacrt zakona u Beču, piše Deutsche Welle.

Provedba tog zakona trebala bi se početi kontrolirati sredinom ožujka. Za one koji se ne odazovu pozivu na cijepljenje i neopravdano propuste dobiveni termin predviđene su kazne u iznosima od 600 do 3600 eura.

Taj zakon će vrijediti za sve osobe s prebivalištem u Austriji i trebao bi biti usvojen u parlamentu u četvrtak. Donošenje zakona smatra se čistom formalnošću jer vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu, a zakon podržava i dio oporbe. Samo desno orijentirani FPÖ kategorički odbija uvođenje obaveznog cijepljenja.

Ovaj zakon polarizira Austriju. Protivnici, među ostalim, kritiziraju da propisana cjepiva nedovoljno sprečavaju širenje virusa. Prošle subote (15.1.) je u Beču ponovo na ulice izašlo na desetke tisuća protivnika cijepljenja. Prema podacima policije okupilo se oko 27.000 ljudi. Demonstracije podržava i FPÖ.

Austrija se trenutačno, kao i mnoge druge europske države, bori s novim valom korone koji prije svega potiče krajnje zarazna varijanta omikron. Zbog velikog broja novozaraženih Njemačka je od nedjelje Austriju ponovno proglasila područjem visokog rizika.

Prosvjedi protiv korona-mjera i u Nizozemskoj

I u Nizozemskoj se prošle nedjelje okupilo nekoliko tisuća prosvjednika protiv mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Na transparentima je, među ostalim, stajalo: "Povratak u normalnost odmah!" i "Dosta nam je laži!". Na prosvjedima u Amsterdamu su sudjelovali i seljaci koji su došli na traktorima.

 

S obzirom na sve veći otpor, premijer Mark Rutte je prošlog petka najavio djelomično ukidanje lockdowna – unatoč velikom broju novozaraženih. Tako bi nakon skoro četiri tjedna ponovo trebale biti otvorene trgovine, frizerski saloni i teretane, dok bi kafići, muzeji, kazališta i kina ostali zatvoreni.

Danska: Popuštanje mjera i cijepljenje

Za razliku od Nizozemske, na ulicama Kopenhagena vladaju normalni uvjeti. Ništa ne ukazuje na to da zemlja prolazi kroz fazu ekstremne incidencije od preko 2500. Dnevno se u Danskoj zarazi preko 20.000 osoba. Usprkos tomu, zoološki vrtovi, zabavni parkovi, kina i kazališta i dalje su otvoreni. Ulaz je, međutim, dozvoljen samo onima koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus, kao i onima koji pokažu negativan test.

Omikron-val protječe mnogo blaže od očekivanog, situacija na odjelima intenzivne njege, kako kaže ministar zdravstva Magnus Heunicke, je pod kontrolom. Trenutne brojke su visoke, no posljednjih dana su u konstantnom padu. Danska opušteno prolazi kroz omikron-val prije svega zbog visoke stope procijepljenosti od 80 posto. Gotovo 55 posto je primilo booster.

Za posebno ugrožene skupine stanovništva je u pripremi i četvrta doza cjepiva.

Španjolska: Sporna "gripalizacija"

Španjolska već neko vrijeme raspravlja o intervjuu premijera Pedra Sancheza u kojem je rekao kako bi na koronavirus, s obzirom na visoku stopu procijepljenosti i blagom tijeku omikron-vala, u međuvremenu trebalo sve više gledati kao na gripu.

Na reakcije premijer nije trebao dugo čekati: mnogi liječnici i znanstvenici su, s obzirom na incidenciju od 1400 i intenzivne odjele pune covid-pacijenata, poručili da se koronavirus ne može uspoređivati s gripom.

"Pandemija još nije gotova, a trenutno ni ne znamo u kojem smjeru se kreće", rekao je Oscar Zurriaga, potpredsjednik Španjolskog epidemiološkog društva. On kaže da se zbog velikog broja umrlih od koronavirusa ne mogu donositi usporedbe s gripom.

Španjolsko društvo je podijeljeno oko mjera. I dok je u Madridu, usprkos incidenciji od preko 1000, od mjera na snazi samo nošenje maske, u drugim regijama Španjolske je u javni život uvedeno pravilo 2G, dakle pristup samo cijepljenima ili onima koji su preboljeli virus.

Otpor na Malti

Prošlog vikenda na Malti su održani najveći prosvjedi protiv mjera za suzbijanje korone otkako je izbila pandemija. Stotine ljudi je demonstriralo u glavnom gradu Valletti protiv uvođenja covid-propusnice bez koje od ovoga ponedjeljka nema ulaska u većinu ustanova i institucija, kao ni u restorane ili teretane. 

Prosvjednici su izvikivali: "Moje tijelo ne pripada državi" ili "Radi li se stvarno o zdravlju?". Ministar zdravstva Chris Fearne je kao opravdanje za uvođenje covid-propusnice naveo omikron, koji već uzrokuje 90 posto svih zaraza u ovoj otočnoj državi.

Francuska: Svađa oko škola

Sedmodnevna incidencija preko 2800 i gotovo 370.000 novooboljelih, i to u roku od 24 sata. Pod utjecajem tih brojki Senat u Parizu krajem tjedna pooštrio je pravila za necijepljene. Oni od sada više neće smjeti ulaziti u ugostiteljske objekte ili javne ustanove ili se koristiti željezničkim ili zrakoplovnim sredstvima. Do sada je to bilo moguće uz predočenje negativnog testa.

Te strože mjere trebale bi biti na snazi toliko dugo dok je broj pacijenata na intenzivnim odjelima francuskih bolnica veći od 10.000. Trenutno je takvih pacijenata preko 24.000.

Senat je, međutim, istodobno odbio pooštrenje kazni u slučaju nepoštivanja pravila. I škole ostaju otvorene. Francuska je ionako samo na početku pandemije kratko zatvarala obrazovne ustanove. Od tada se ustraje na nastavi uz prisustvo.

No među učiteljima vlada nezadovoljstvo. Prošlog četvrtka (13.1.) stupili su u opći štrajk kojim se htjelo ukazati na to da još uvijek nema jasnih pravila o tome kako bi se trebala odvijati nastava. Kap koja je prelila čašu bilo je mijenjanje pravila o testiranju tri puta u posljednjih nekoliko tjedana.

Velika Britanija: Na tragovima Španjolske?

I u Velikoj Britaniji su, slično kao i u Španjolskoj, duhovi oko pitanja kako se odnositi prema koronavirusu podijeljeni. I ovdje je incidencija s 1500 visoka, ali je to slučaj i s procijepljenošću od 80 posto.

Jedni pozivaju na opuštanje, drugi na oprez. Voditelj britanske udarne grupe za koronavirus Clive DIx poziva na "novu normalnost" s obzirom na to da je kod omikrona smrtnost usporediva s onom kod vala gripe. On traži "ciljanu strategiju" samo za ugrožene grupe. U Velikoj Britaniji je preko 90 posto stanovništva cijepljeno, a preko 60 je primilo i booster.

Krajem tjedna je u Velikoj Britaniji karantena skraćena na pet dana kako bi se ublažili izostanci u poduzećima, školama i bolnicama. Još prije nekoliko dana je u bolnice poslano 200 vojnika koji su zamijenili osoblje koje je na bolovanju zbog koronavirusa. Broj operacija koje su odgođene zbog pandemije je porastao na šest milijuna. Stoga nije ni čudo da se o popuštanjima mjera kontroverzno raspravlja na Otoku.

Ograničenja za necijepljene u Francuskoj

Francuski parlament je u borbi protiv pandemije prihvatio drastična ograničenja za necijepljene. Prema novom zakonu, necijepljene osobe starije od 16 godina nemaju više pristup gastronomiji, kulturnim institucijama i međugradskom javnom prijevozu. Francuska vlada zbog enormnog povećanja broja zaraženih time želi potaknuti ljude na cijepljenje.

Time bi trenutno važeća zdravstvena potvrda, koja dokazuje cijepljenje, ozdravljenje od korone ili aktualni negativni test bila zamijenjena potvrdom o cijepljenju. Dakle, negativan test uskoro više nije dovoljan za odlazak na veliki broj mjesta.

Prethodno je bilo predviđeno da će novo pravilo vrijediti od 15. siječnja, no zbog burne rasprave u Nacionalnoj skupštini kao i neslaganju dva parlamentarna doma sve se otegnulo. Još nije određeno kada novi propis stupa na snagu. Pojedini parlamentarci su najavili da će potaknuti ispitivanje ustavnosti tih odredbi. Sedmodnevna incidencija u Francuskoj se popela na više od 3000.

Necijepljeni Grci moraju plaćati zdravstvo

Osobe starije od 60 godina u Grčkoj od ovoga ponedjeljka moraju plaćati mjesečno kaznu u iznosu od 100 eura ako nisu cijepljene protiv koronavirusa. Ta je mjera bila najavljena u studenome prošle godine, što je povećalo interes za cijepljenje.

U međuvremenu je u toj dobnoj skupini cijepljeno skoro 90 posto građana. Novac od kazni namijenjen je državnim bolnicama. Ova mjera trenutačno pogađa oko 300.000 necijepljenih.

Pročitajte više

 

Pročitajte više