Odbor američkog parlamenta glasat će o zabrani TikToka u SAD-u

Foto: EPA

POVJERENSTVO za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog parlamenta planira sljedećeg mjeseca održati glasovanje o prijedlogu zakona čiji je cilj blokiranje popularne kineske aplikacije TikTok u SAD-u, potvrdio je odbor u petak.

Mjera, koju je planirao predsjedavajući panela, republikanac Michael McCaul, dala bi Bijeloj kući pravne alate za zabranu TikToka zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost SAD-a. "Zabrinutost zbog toga što ova aplikacija daje kineskoj vladi 'stražnji ulaz' u naše telefone", rekao je McCaul za Bloomberg News.

Drugi pokušaj

Bivši predsjednik Donald Trump je 2020. godine, kada je bio na vlasti, pokušao blokirati nove korisnike da preuzimaju TikTok i poduzeti druge akcije koje bi učinkovito blokirale upotrebu aplikacije u SAD-u, ali je izgubio niz sudskih bitki oko te mjere.

Bidenova administracija u lipnju 2021. službeno je odustala od tog pokušaja. Zatim je u prosincu republikanski senator Marco Rubio predstavio dvostranački zakon o zabrani TikToka, koji bi također blokirao sve transakcije bilo koje društvene mreže u ili pod utjecajem Kine i Rusije.

No, zabrana aplikacije popularne među tinejdžerima mogla bi naići na prepreke u Kongresu, a trebalo bi joj 60 glasova u Senatu.

TikTok: Zabrana je politički motivirana

Već tri godine TikTok - koji ima više od 100 milijuna korisnika u SAD-u - nastoji uvjeriti Washington da se osobnim podacima američkih građana ne može pristupiti i da njihovim sadržajem ne može manipulirati Komunistička partija Kine ili bilo tko drugi pod utjecajem Pekinga.

TikTok nije odmah odgovorio na ove vijesti, ali je ranije o naporima Kongresa da ga zabrani rekao: "Zabrinjavajuće je da su neki članovi Kongresa, umjesto da potaknu upravu da zaključi reviziju nacionalne sigurnosti TikToka, odlučili pogurati politički motiviranu zabranu koja neće učiniti ništa za unapređenje nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država."

Pročitajte više