Odgođeno izricanje presude najmlađoj milijarderki optuženoj za prevaru

Foto: EPA

IZRICANJE presude bivšoj šefici Theranosa Elizabeth Holmes odgođeno je jer sudac razmatra je li svjedočenje ključnog svjedoka u suđenju bilo istinito.

Holmes je zatražila novo suđenje nakon što je tvrdila da su savezni tužitelji iznijeli lažne dokaze. Njoj se sudilo zbog devet optužbi za prevaru i dignute su dvije optužbe za urotu radi počinjenja prevare. Proglašena je krivom po četiri točke.

Sa samo 19 godina osnovala je farmaceutsku firmu

Podsjetimo, radi se o osramoćenoj osnivačici i bivšoj izvršnoj direktorici farmaceutske tvrtke Theranos. Prošlo je više od tri godine otkako je protiv nje podignuta optužnica za više prevara zbog navoda da je svjesno pogrešno predstavljala mogućnosti tehnologije za testiranje krvi svoje kompanije.

Neko je vrijeme Holmes bila hvaljena kao vizionarka. Odustala je od Sveučilišta Stanford i 2003., u dobi od 19 godina, osnovala Theranos s uzvišenom misijom revolucioniranja testiranja krvi. Nadahnut njezinim strahom od igala Theranos je obećao pacijentima mogućnost testiranja na stanja poput raka i dijabetesa sa samo nekoliko kapi krvi.

Bila je najmlađa milijarderka

Od početaka 2003. godine, kad je osnovala Theranos, preko vrhunca u 2014., kad ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom, do, kako se čini, konačnog pada, slika Holmes u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće poduzetničke nade do prevarantice koja zlostavlja svoje zaposlenike.

Od ideje koja ju je lansirala u zvijezde, revolucionarne metode vađenja i analiziranja krvi, danas su ostale samo ruševine.

Pročitajte više