Odluka američkog suda: Regruteru ISIL-a Mirsadu Kandiću prijeti doživotni zatvor

Screenshot: YouTube

MISLAV KANDIĆ, regruter i obavještajac ISIL-a, kriv je za udruživanja radi pružanja materijalne podrške ISIL-u kao i za pet točaka optužnice koje se odnose na pružanje materijalne podrške toj militantnoj organizaciji, piše u presudi suda u New Yorku. Kandić je ISIL-u podršku pružao u vidu oružja, osoblja, imovine, opreme i dokumentacije.

"Sve to u periodu od siječnja 2013. godine do lipnja 2017. godine kada je okrivljeni uhićen u Sarajevu. Presuda je uslijedila nakon tri tjedna suđenja. Kada se potvrdi, Kandiću za četiri točke optužnice prijeti po 20 godina zatvora, dok mu za dvije točke prijeti doživotni zatvor", stoji na stranici njujorškog suda.

Podsjetimo, Kandić je lociran i uhićen na području Sarajeva te je 2017. izručen SAD-u. Američke vlasti su za njim tragale godinama. Prema dostupnim informacijama, Kandić je rođen na Kosovu 1981. godine, a godinama je živio u SAD-u i posjedovao je američku zelenu kartu. On se na popisu osoba za kojima traga američko ministarstvo pravosuđa nalazio od 2014. godine, a dvije godine kasnije za njim je izdana međunarodna crvena tjeralica.

On je vlastima SAD-a izručen u zračnoj luci u Sarajevu, a po njega je poslan posebni zrakoplov, što je bio dokaz kako je riječ o osobi bitnoj američkom pravosuđu. Kandić je u BiH stigao u siječnju 2017. 

Tužitelj: Kandić je bio visokorangirani pripadnik ISIL-a

Breon Peace, tužitelj SAD-a za okrug New York, rekao je da je Kandić bio visokorangirani pripadnik ISIL-a koji je brojne osobe regrutirao za tu terorističku organizaciju. 

"Pomagao im je na putu za Siriju i druge teritorije kako bi postali pripadnici ISIL-a. K tome, optuženi je pomogao ekstremističkoj grupi na mnoge druge načine uključujući i osiguravanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta kako bi se nastavila brutalna i krvava teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane s napadima i značajnim gubicima života", rekao je tužitelj.

Još se navodi kako je u suđenju sudjelovalo 36 svjedoka i da su sudu predstavljeni dokazi s čak šest kontinenata o Kandićevom sudjelovanju u operacijama ISIL-a. U optužnici se navodi da je Kandić još 2012. pokušao napustiti SAD kako bi se borio. To je pokušao i u siječnju 2013. direktnim letom iz Toronta prema Istanbulu, no nije smio ući u zrakoplov. Potom je u studenom 2013. autobusom putovao od New Yorka u Meksiko, letio kroz Brazil, Panamu, Portugal, Njemačku, Kosovo i Tursku kako bi koncem 2013. stigao u Siriju. 

U Siriji se pridružio uporištu ISIL-a u predgrađima Alepa, stoji u optužnici.

Odgovoran za kopanje tunela ispod tursko-sirijske granice

U optužnici se također navodi kako je Kandić davao obavještajne podatke i karte na bojnom polju komandantima ISIL-a i borcima na terenu. Sud ističe da je Kandić odgovoran i za kopanje tunela ispod tursko-sirijske granice s ciljem prebacivanja od 800 do 1000 boraca ISIL-a.

"Upravljao je tokovima novca za borce u Siriji, uključujući i dvojicu boraca koji su Kandiću dali svoje bankovne kartice koje su kasnije pokazale transakcije u iznosu većem od 40.000 dolara. Kandić je bio administrator grupe zvane Tržnica Kalifata. Članovi grupe su često objavljivali fotografije oružja i vojnu opremu za prodaju. U to spadaju minobacači, samoubilački pojasi, jurišne puške i drugo vatreno oružje. Jedan od članova grupe bio je i Abu Luqman, koji je tada bio guverner ISIL-a za provinciju Raqqa", objasnio je sud.

 

 

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više