SAD se sprema za udar ogromne snježne oluje: "Ovo je povijesno"

Foto: Twitter

ISTOČNA obala SAD-a priprema se za udar velike snježne oluje koja će pogoditi ovu regiju prvi put nakon četiri godine.

Predviđa se da će se udar oluje protezati od Južne Karoline pa sve do Mainea te da će osim mećave donijeti i orkanske vjetrove u obalnim dijelovima. Pet američkih saveznih država proglasilo je izvanredno stanje, prenosi BBC.

Gradonačelnica Michelle Wu iz Bostona, grada kojem snježne padaline nisu strane, rekla je da bi oluja mogla biti - povijesna.

U Novoj Engleskoj moglo bi pasti više od dva metra snijega. Meteorološki dužnosnici također upozoravaju na poplave u blizini obale.

Preko 5000 američkih letova otkazano je između petka i nedjelje, prema FlightAwareu.

 

Mogle bi pasti ogromne količine snijega

Prognostičari kažu da postoji šansa da će oluja, poznata kao Nor'easter, prekriti područje Bostona s do 61 cm snijega.

Trenutni rekord od 70 cm u roku od 24 sata postavljen je 2003.

Stručnjaci kažu da će oluja proći kroz bombogenezu, što znači da se očekuje da će se hladniji zrak pomiješati s toplijim morskim, što će dovesti do brzog pada atmosferskog tlaka. Proces dovodi do takozvane bomba-ciklone. 

"Putovanje bi trebalo biti ograničeno samo na hitne slučajeve", upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS) u Bostonu.

"Ako morate putovati, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako zaglavite, ostanite sa svojim vozilom", navodi se u upozorenju. 

Snažna oluja počela je zahvaćati obalu zemlje u ranim jutarnjim satima u subotu, a snježne padaline već su zabilježene u nekoliko država.

Izdana upozorenja, ljudi pustošili police u dućanima

"Ovo će biti jako velika oluja, vjerojatno jedna od najvećih koje smo doživjeli u posljednjih nekoliko godina. Očekuje se da će uvjeti gotovo onemogućiti putovanja te pozivamo sve, koliko je to moguće, da ostanu kod kuće i sutra", poručio je guverner Massachusettsa Charlie Baker na konferenciji za novinare.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o poplavama za obalna područja, a Amtrak je otkazao putnički željeznički promet u većem dijelu regije. Upozorili su i na snježnu oluju u gradskom području Bostona, gdje živi gotovo 4.9 milijuna stanovnika, predviđajući "uvjete zaostajanja" i štetne vjetrove. 

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako su se kupci nagurali u dućane i čistili police dok su spremali osnovne potrepštine uoči oluje.

"Sjeveroistočni vjetar koji će se ovog puhati kroz srednjoatlantske države donijet će ekstremne hladnoće i opasne uvjete mnogim zajednicama", izjavila je savjetnica za domovinsku sigurnost Elizabeth Sherwood-Randall, ističući da će aktivno pratiti predviđene utjecaje oluje i blisko surađivati ​​sa Saveznom agencijom za upravljanje hitnim situacijama kako bi osigurali sve potrebno za saveznu pomoć.

 

Pročitajte više