Oko zgrada u Gajnicama izlile se fekalije, smrad je užasan. "Tako je dvije godine"

Stanari zagrebačkih Gajnica, dijela oko Huzjanove ulice koji broji par zgrada s oko 250 stanova, već dvije godine žive uz oštar smrad fekalija. Situacija je eskalirala u petak kada su se kanalizacijske cijevi izlile iz šahtova, a oko zgrada i u garaže je iscurio izmet i ostali sadržaj kanalizacije poput ostataka WC papira i vlažnih maramica.

Iako je rano jutros ulicu isprala obilna kiša, smrad fekalija i dalje se osjetio oko zgrada. "Mi ovdje doslovno živimo u izmetu. Zgrade su prepune djece i starijih osoba, a fekalije oko zgrade doslovno izbijaju iz asfalta i zemlje", govori nam predstavnik stanara jedne od pogođenih zgrada Ivan Mance.

"Grad je mijenjao vodovodne cijevi, ali ih nisu spojili nigdje"

Mance objašnjava da su njihovi problemi krenuli prije otprilike dvije godine, kada je Grad krenuo u rekonstrukciju kanalizacije u Huzjanovoj ulici. "Mijenjali su cijevi manjeg promjera s većima. Međutim, a vjerojatno radi spora s vlasnikom samoposlužne autopraonice dolje na kraju ulice, taj dio sustava nisu spojili nigdje. To je sada septička jama koja se puni fekalijama i otpadnim vodama", kaže.

"Oni su to ispumpavali redovito i nešto su radili na tom spoju, no sada su zbog velikih oborina sve te fekalije izbile van kroz sve šahtove oko zgrade i izlile su se u garaže. Ovdje oko zgrade, ove stazice i livadice, sve su pune fekalija.

Šaht pun fekalija. Foto: Čitatelj

Šaht pod vodom. Foto: Čitatelj

Kako je tlak zakon spojenih posuda, na sve šahtove su doslovno fekalije počele izlaziti van, u krupnim komadima, bio je nesnosan smrad. Vidjeli smo dijelove izmeta, vlažnih maramica i ostalog kanalizacijskog otpada", užasnuto nam prepričava Mance.

"Vodoopskrba i odvodnja nam je obećala da će redovito prazniti cijevi. Nisu"

Ispred zgrade u Huzjanovoj skupilo se još nekoliko njegovih susjeda koji su nam ogorčeno objasnili da je situacija u petak bila katastrofalna te da su organizirano zvali gradsku službu, Vodoopskrbu i odvodnju, dok im nisu poslali hitne intervencije.

"U petak smo primijetili da su te opadne vode s tim fekalijama izbijale kroz kanalizacijske otvore. To nije prvi put. Vodoopskrba i odvodnja je imala nekakvu pumpu kojom su to sanirali, no jedno vrijeme nisu, iako nam je obećano da će se to redovito prazniti.

Oni su u petak reagirali isključivo na našu paničnu dojavu, više od desetak stanara ih je zvalo, zahvaljujući predstavniku, gospodinu Manceu, i oni su se tada pojavili. Oni su to ispumpavali od 11 sati navečer do 2 ujutro. Mi jednostavno živimo u toj kanalizaciji i to je stvarno neizdrživo", rekla je stanarka Martina Zorko.

Vodovod i odvodnja ispumpava kanalizacijske cijevi. Foto: Čitatelj

Mjesni odbor im odgovorio da su na sudu s vlasnikom autopraonice

Stanari kažu da od 2022. godine uporno šalju molbe Gradu, ViO te Mjesnom odboru, no do danas se ništa nije pokrenulo. "Investitor radova je grad Zagreb, a izvođač radova Bubanj niskogradnja d.o.o. Prije izvođenja radova nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi sa svim vlasnicima parcela te projekt nije izvršen prema nacrtu. Jedan od vlasnika parcele gdje taj sustav prolazi nije dao suglasnost te se rekonstrukcija nije izvršila na tom dijelu i sad nakon radova, umjesto da je poboljšan kanalizacijski sustav, šire se neugodni mirisi, to jest naša je ulica postala septička jama.

Iz Vodoopskrbe i odvodnje te iz Mjesnog odbora dobili smo odgovor da su s dotičnim gospodinom na sudu te da će kroz jesen biti riješeni ti imovinsko-pravni odnosi. Isti je akter vlasnik samoposlužne autopraonice koja je na toj parceli gdje je stopirao radove rekonstrukcije", objašnjava druga suvlasnica Martina Marinić Kadić.

"Kako su dobili dozvolu bez da se riješe imovinsko-pravni odnosi?"

Stanari tvrde da je vlasnik autopraonice zbog kojeg su zaustavljeni radovi sirijski poduzetnik Abdulmounem Haoui koji se već pojavljivao u medijima zbog bespravne gradnje. "Taj je čovjek već radio građevinske probleme u drugim kvartovima. Kako je to moguće? Pitamo se, štiti li njega netko?" kažu naši sugovornici.

"Ako netko nešto ne krene poduzimati, spremni smo pokrenuti cijeli ovaj dio grada. Već dvije godine nitko ništa ne poduzima. Ja ne znam kako su dobili dozvolu za radove bez da se riješe imovinsko-pravni odnosi?" pita se suvlasnik Zvonimir Drčić.

Radovi uništili i cestu

Osim što žive uz smrad fekalija, radovi su uništili novu cestu oko zgrade i pripadajući parking. Na jednom je dijelu ceste izrezan kvadrat asfalta koji je napunjen šljunkom, a stanari nam objašnjavaju da je na tom dijelu neprestano propadao asfalt i stvarala se rupa pa su ga morali tako napuniti. "Ma ti su radovi generalno katastrofalno odrađeni", žali se predstavnik stanara Mance.

Uništen parking nakon radova. Foto: Index

Najgore im je to što se radi o novijim zgradama i svi su svoje stanove kupili nakon 2007. godine. Mislili su, kažu, da su doselili u idiličan kvart u prirodi, a umjesto toga posljednje dvije godine zbog smrada žive sa zatvorenim prozorima.

"Mi smo prvi stan u ovoj zgradi kupili 2007. godine, a malo prije ovih radova smo ga prodali i u istoj zgradi kupili veći stan. Sada se osjećamo užasno, mislili smo da živimo u idili, a već dvije godine živimo u septičkoj jami uz uništenu cestu", poručuje ogorčena Marinić Kadić.

Rupa u cesti otvara se nakon radova. Foto: Index

Index je o problemu kanalizacije u Huzjanovoj poslao upite Gradu Zagrebu, Vodovodu i odvodnji te Mjesnom odboru Gajnice, a odgovore ćemo objavili čim ih dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.