Prisegnuo novi njemački kancelar. Prisegu nije završio riječima "Tako mi Bog pomogao"

Foto: EPA

NOVI njemački kancelar Olaf Scholz svečano je u srijedu prisegnuo u Bundestagu, čime je i formalno preuzeo kancelarsku funkciju. Deveti je po redu njemački kancelar i na tom je mjestu nasljedio Angelu Merkel (CDU) koja je na vlasti bila od 2005. 

"Zaklinjem se da ću svu svoju moć posvetiti njemačkom narodu i u njegovu korist i zaštitu. Držat ću se i štititi njemački ustav i zakone, savjesno ću ispunjavati svoje zadaće i štititi svakoga", rekao je Scholz čitajući iz njemačkog ustava.

Scholz se, kao i posljednji socijaldemokratski kancelar prije njega, Gerhard Schroeder, odrekao prisegu okončati riječima "Tako mi Bog pomogao".

Scholza su prije toga zastupnici Bundestaga izabrali za novog kancelara, nakon čega je od predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera primio kancelarsku povelju.

 

Koji su mu prvi planovi?

Nakon prisege Olafa Scholza ministarske povelje od predsjednika Steinmeiera bi trebalo primiti i 16-ero ministrica i ministara socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, nakon čega bi i oni trebali prisegnuti pred Bundestagom.

Scholz bi tijekom poslijepodneva trebao u kancelarskom uredu preuzeti dužnost od dosadašnje kancelarke Angele Merkel. Istu proceduru bi tijekom dana trebali proći i ministrice i ministri nove vlade.

Olaf Scholz je pobjedom SPD-a na izborima preuzeo pregovore o stvaranju koalicijske vlade koju, osim SPD-a, sačinjavaju Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP). Pregovori, koji su trajali desetak tjedana, okončani su jučer potpisivanjem koalicijskog ugovora.

Među glavne planove nove vlade spada ispunjavanje klimatskih ciljeva te obnova zemlje, posebice što se tiče projekata digitalizacije i stanogradnje.

Stižu čestitke svjetskih lidera

Emmanuel Macron pozdravio je odabir Scholza za novog njemačkog kancelara i obećao da će "zajedno napisati novo poglavlje" za Francuze, Nijemce i Europljane.

U svojoj drugoj poruci na Twitteru, Macron je zahvalio bivšoj kancelarki Angeli Merkel jer "nikada nije zaboravila lekcije iz povijesti, što je toliko toga učinila za nas i s nama kako bi Europa išla naprijed".

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU-a, Charles Michel u čestitkama Sholzu poručili su da se vesele što će s njim raditi na "snažnoj Europi".

"Čestitke, dragi Olafe Scholz na izboru za saveznog kancelara. Želim ti dobar početak i radujem se našoj suradnji na iugradnji snažne Europe", tvitala je von der Leyen.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli zaželio je Sholzu i njegovoj vladi "puno uspjeha" i da "uspješno savlada velike zadaće koje čekaju Njemačku i Europu".

Kremlj je u srijedu izrazio želju za uspostavom "konstruktivnih odnosa" između predsjednika Vladimira Putina i Olafa Scholza".

"Računamo na kontinuitet, da se između predsjednika i novog kancelara uspostave konstruktivni odnosi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izrazio je nadu da "njemačka strana također vjeruje da nema alternative dijalogu kako bi se razriješile najozbiljnije razmirice".

Pročitajte više