KORONAVIRUS

Omikron silovito ubrzao širenje epidemije u svijetu. Raste i broj umrlih

Foto: EPA

VIŠE od tri milijuna zaraženih koronavirusom na dan prijavljivano je u prosjeku u svijetu između 13. i 19. siječnja, što je više nego peterostruko više u odnosu na kraj studenoga, kad se pojavila inačica omikron, pokazuju podaci agencije France Presse. U posljednjih sedam dana prijavljivan je u prosjeku 3.095.971 slučaj na dan, što je porast od 17 posto u odnosu na prethodni tjedan.

Širenje omikrona, veoma zarazne inačice, prouzročilo je naglo ubrzanje pandemije posljednjih tjedana: sadašnji brojevi su oko 440 posto veći od 569.000 slučajeva na dan koji su u prosjeku prijavljivani između 18. i 24. studenog 2021., kada je omikron otkriven u Južnoafričkoj Republici i u Bocvani.

Sadašnji podaci su znatno veći od brojeva u ranijim valovima covida-19 u svijetu. Prije pojave omikrona, rekord je bio 816.840 slučajeva na dan, koji su u prosjeku prijavljivani između 23. i 29. travnja 2021.

Trenutačno najveći porast zaraženih ima Azija (385.572 slučajeva na dan u prosjeku u posljednjih sedam dana, što je 68 posto više u odnosu na prethodni tjedan), Bliski istok (89.900 zaraženih na dan, +57 posto) te Latinska Amerika i Karibi (397.098, +40 posto). 

Raste i broj umrlih, ali čini se da su teški oblici rjeđi nego kod delte

I broj umrlih u svijetu trenutačno je u porastu (7522 umrla na dan u prosjeku u posljednjih sedam dana, što je 11 posto više u odnosu na prethodni tjedan) i taj je broj prvi put veći od brojeva objavljenih krajem studenog, kada je otkriven omikron (7343 umrla na dan između 18. i 24. studenog).

Čini se i da su teški oblici bolesti rjeđi kod omikrona nego kod delte, varijante koja je prije prevladavala. U Velikoj Britaniji, primjerice, broj novozaraženih je u prosjeku porastao za više od 330 posto između kraja studenog i početka siječnja. Istodobno, broj pacijenata na respiratoru nije rastao.

Podaci se temelje na izvješćima koje su zdravstvene vlasti pojedinih zemalja svakodnevno objavljivale. Velik dio lakših i asimptomatskih slučajeva još nije otkriven, premda se u mnogim zemljama od početka pandemije krajem 2019. ulažu veći napori u praćenje kontakata. Usto, politika testiranja razlikuje se od zemlje do zemlje.

Pročitajte više