Omikron u Europi: Potvrđen i u Britaniji, čekaju se nalazi testova u još dvije zemlje

Foto: EPA

JUŽNOAFRIČKA varijanta koronavirusa B.1.1.529, nazvana omikron, prvo je zabilježena u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, a nedugo potom i u Hong Kongu, Zimbabveu i Namibiji, Izraelu i Belgiji.

Ono što je potaknulo zabrinutost kod mnogih znanstvenika i političkih čelnika jest činjenica da omikron ima 30-ak mutacija, zbog kojih bi mogao biti zarazniji i otporniji na protutijela. Stoga su ubrzo mnoge zemlje uvele ograničenja na putovanja iz određenog broja južnoafričkih zemalja.

"Ova varijanta ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće", priopćila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Jučer prvi slučaj u Europi

Belgijske vlasti potvrdile su jučer prvi slučaj nove varijante koronavirusa, koja je otkrivena u Južnoafričkoj Republici.

Belgijski slučaj je ujedno i prvi slučaj nove varijante koji je potvrđen u Europskoj uniji.

Prvotno je tijekom dana belgijski virolog Marc Van Ranst, čiji laboratorij usko surađuje s belgijskim sustavom javnog zdravstva, objavio da se u Belgiji analiziraju dva sumnjiva uzorka, da bi kasnije na Twitteru napisao da je jedan od tih uzoraka identificiran kao varijanta B.1.1.529. Kako je naveo, radi se o osobi koja je stigla iz Egipta.

Potvrđen i u Britaniji

Dva slučaja omikorona potvrdila je i Britanija.

U Velikoj Britaniji je otkriveno da su dvije osobe zaražene novom varijantom koronavirusa, omikronom, rekao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid. 

Kazao je da je britanska zdravstvena agencija otkrila slučajeve u Chelmsfordu u Essexu te u Nottinghamu.

Rekao je da su slučajevi povezani i da su se dvije osobe samoizolirale zajedno sa svojim kućanstvima, dok se provodi još testova i traženja kontakata.

U Nizozemsku stigli zaraženi putnici iz Afrike

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da su, na temelju prvih rezultata testiranja, među oko 600 putnika koji su jučer s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz južne Afrike vjerojatno deseci njih zaraženi koronavirusom. Prema najnovijim informacijama, radi se od 61 putniku.

Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog omikron.

Kada su u petak doputovali u Amsterdam, putnici iz južne Afrike satima su čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja.

Uz objavu prvih rezultata testova tih putnika, nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su i da provode daljnja testiranja kako bi vidjele jesu li ljudi zaraženi novim sojem koronavirusa.

"Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u Schipholu ili blizu njega", rekle su zdravstvene vlasti.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

U Njemačkoj prvi slučaj novog soja?

Njemački državni ministar upozorio je danas da je varijanta omikron "vrlo vjerojatno već stigla" u Njemačku, jer su mutacije tipične za tu varijantu otkrivene kod putnika koji se vraćao iz južne Afrike.

"Sinoć je nekoliko mutacija tipičnih za omikron pronađeno kod putnika koji se vraćao iz južne Afrike", tvitao je Kai Klose, državni ministar za socijalna pitanja i integraciju u zapadnonjemačkoj pokrajini Hesse.

Putnik je izoliran kod kuće. Ako se potvrdi, to bi bio prvi slučaj varijante omikron u Njemačkoj.

Nisu navedeni detalji o putniku ni u koju je zračnu luku stigao. Međunarodna zračna luka Frankfurt, najprometnija zračna luka u Njemačkoj, nalazi se u pokrajini Hesse.

"Ako ste se prošli tjedan vratili iz južne Afrike, ograničite kontakte i testirajte se", upozorio je Klose. 

Čekaju se nalazi iz Češke

Češke vlasti ispituju sumnjivi slučaj zaraze koronavirusom koji nalikuje na varijantu omikron kod osobe koja je boravila u Namibiji, objavio je danas Nacionalni institut za javno zdravstvo.

“Laboratorij provjerava mogući nalaz pozitivnog uzorka varijante omikron. Čekamo potvrdu ili negativan rezultat”, rekla je glasnogovornica instituta Stepanka Čehova.

Kakva je to nova varijanta koronavirusa

Vijest o novoj varijanti navela je u petak brojne države da uvedu nova ograničenja putovanja, a farmaceutske tvrtke da još više ubrzaju rad na prilagodbi cjepiva i ustanove koliko postojeća cjepiva štite cijepljene osobe od covida-19.

Zasad se zna da nova varijanta ima više od 30 mutacija u dijelu virusa što ga ciljaju postojeća cjepiva, a dosadašnja ih imaju do 10. Također se sumnja da je u Južnoafričkoj Republici upravo zbog ove varijante porastao broj novozaraženih.

Zbog omikronovih mutacija određene će vrste liječenja covida-19, uključujući terapiju antitijelima u prevenciji i liječenju bolesti, vjerojatno postati neučinkovite, rekao je dr. David Ho, profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu Columbia.

No eksperimentalne antivirusne pilule, poput Paxlovida tvrtke Pfizer i Merckova molnupiravira, ciljaju dijelove virusa koji se kod omikrona nisu izmijenili, zbog čega bi upravo ti lijekovi mogli postati još važniji ako se pokaže da je ugrožen imunitet koji je u pacijenta nastao cijepljenjem ili prebolijevanjem bolesti. 

Znanstvenici kažu da bi moglo proći još nekoliko tjedana prije nego što budu u stanju definirati tip bolesti koju uzrokuje ova varijanta koronavirusa, dok ne utvrde u kolikoj je mjeri zarazna i koliko se već uspjela proširiti.

Zasad se ne zna ni koliko je protiv nje učinkovito cjepivo.

 

Pročitajte više